Школярка із США створила додаток для діагностики сліпоти на ранніх стадіях

Фото, відео

Підліток із США створила додаток на основі штучного інтелекту, який дозволяє діагностувати пошкодження сітківки.

В першу чергу, додаток актуальний для хворих на діабет, у яких може розвинутися діабетична ретинопатія, пише Science Alert .

Це захворювання - основна причина передчасної сліпоти в світі. Серед тих, хто страждає на це захворювання - дідусь юної американки Кавьї Каппарапи. Після того, як чоловіку поставили цей діагноз, 16-річна Кавья приступила до створення програми для смартфона, яка могла б визначати цей різновид сліпоти на ранній стадії за допомогою спеціальної програми штучного інтелекту.

Ця оригінальна система називається Eyeagnosis. Для навчання нейромережі використовувалися дані 34 тисяч сканувань сітківки з архівів Національного інституту здоров'я США. Деякі з них були поганої якості, і Кавья підкреслює, що це також важливо, оскільки дастоь змогу системі аналізувати навіть знімки, зроблені камерами старих смартфонів.

Читайте також: Студентка з Тернополя створила рукавичку, яка переводить мову жестів

Крім смартфона, для роботи з додатком необхідний і порівняно недорогий об'єктив, який можна надрукувати на 3D-принтері. Він концентрує світло від спалаху камери на задній частині ока.

Перші випробування нового додатка вже пройшли в лікарні індійського міста Мумбаї, звідки родом дідусь Кавьї Капарапи.

"Додаток потребуватиме величезній кількості клінічних даних, які дозволили б зробити висновок про те, наскільки Eyeagnosis надійний в різних ситуаціях: в очних лікарнях, в сільській місцевості, в клініках в глибинці Індії. Але у цього додатка величезний потенціал", - говорить Філдінг Хейтманчік з Національного інституту здоров'я США.

Фото: Kavya Kopparapu