Творці MP3 заявили про "смерть" цього формату

Німецький інститут інтегральних схем товариства Фраунгофера, який розробив популярний аудіо MP3, офіційно повідомив про фактичну смерть цього формату.

Про це пише Бі-Бі-Сі.

У повідомленні інституту говориться, що в квітні цього року закінчилися останні патенти на формат і були припинені збори ліцензійних відрахувань з виробників програмного забезпечення і вбудованих рішень.

"Ми дякуємо всім за величезну підтримку, яка допомогла зробити формат MP3 головним аудіоформатом в світі за останні 20 років", - йдеться в повідомленні.

Однією з причин відмови від формату стала поява нових. Більшість радіостанцій і телеканалів перейшли на сучасні ISO MPEG кодеки, які забезпечують вищу якість звуку.

Основою розробки MP3 послужив експериментальний кодек ASPEC. Першим кодувальником у формат MP3 стала програма L3Enc, випущена влітку 1994 року. Через один рік з'явився перший програмний MP3-плеєр - Winplay3.

Як повідомлялося, до кінця року Норвегія першою в світі відключить FM-радіо. Крім Норвегії, над таким переходом також розмірковують Швейцарія, Данія та Великобританія.