Microsoft заявила про кібер-напад росіян на Windows

Корпорація Microsoft заявила у вівторок, що за останніми кібер-атаками, під час яких була використана нещодавно виявлена діра в системі безпеки Windows, стояла хакерська група, яку раніше пов'язували з російським урядом та атаками на політичну систему США.

Про це повідомило у вівторок із посиланням на компанію інформагентство Reuters.

"Виробник програмного забезпечення повідомив на своєму сайті, що мало місце невелика кількість атак з використанням "спрямованого фішингу" в електронних листах з боку хакерської групи, відомої як "Strontium", яка також має назви "Fancy Bear" та APT28", - йдеться в повідомленні.

При цьому зазначається, що компанія-виробник ПО не виявила постраждалих користувачів.

Заява Microsoft про нові атаки, пов'язані з Росію, пролунала після того, як Вашингтон звинуватив Москву в безпрецедентній хакерській кампанії, спрямованій на дискредитацію та зрив виборів у США. Уряд США минулого місяця офіційно звинуватив Кремль у зламі поштового серверу Демократичної партії та їх подальше оприлюднення у WikiLeaks та на інших ресурсах. Росія заперечує ці звинувачення.

Американські експерти в питаннях кібер-активності РФ повідомили інформагентству, що група "Fancy Bear" працює, головним чином, від імені ГРУ (військової розвідки Росії). Саме її в американському розвідувальному співтоваристві пов'язують зі зламом серверів керівництва Демократичної партії США.

У Microsoft зазначили, що патч для захисту користувачів Windows проти виявленої загрози вийде 8 листопада, як раз у день виборів в США. Водночас поки не ясно, чи була використана вразливість Windows у нещодавніх кібер-атаках на політичні системи Сполучених Штатів.