Україна має всі технології, щоб забезпечити польоти на Місяць - Дегтярьов

Українська космічна галузь має повний комплекс технологій для забезпечення довготривалих космічних експедицій з освоєння тіл Сонячної системи і може зайняти лідируючі позиції в організації польотів на Місяць.

На цьому наголосив у вівторок генеральний директор Конструкторського бюро "Південне" Олександр Дегтярьов, повідомляє власний кореспондент Укрінформу.

"Україна володіє сьогодні достатніми технологіями, які дозволяють виготовити всі компоненти для такого проекту (польоту на Марс – ред.). Але ми запропонували півроку-рік тому проект створення експериментальної бази на Місяці", - зауважив Дегтярьов, перебуваючи на космодромі NASA, де відбувся запуск ракетоносія Antares.

Він назвав проект польоту на Місяць більш реалістичним для втілення у найближчому майбутньому, ніж далека експедиція на Марс.

"Насправді, ті ж самі результати можна отримати швидше на Місяці, вирішуючи однакові задачі життєзабезпечення на планетах Сонячної системи. Там теж є корисні копалини, які горять, є доступ до енергоджерел", - зауважив керівник КБ "Південне".

Він висловив переконання, що людство має починати з Місяця, щоб навчитися освоювати тіла Сонячної системи.

"Тут ми виступили як лідери, оскільки ми можемо бути лідерами - не фінансовими, а науковими, технологічними. Ми сподіваємося, що проект буде підтриманий. Ми пропонуємо всім взяти участь у ньому", - наголосив Дегтярьов.

Він також зазначив, що Сполучені Штати, попри заявлені амбіції польоту на Марс, "все більше останнім часом говорять про освоєння Місяця".