ФСБ знімало компромат на слідком РФ із "троянського" самовара

Співробітники ФСБ заклали прослуховуючий пристрій в раніше подарований начальнику головного управління міжвідомчої взаємодії та власної безпеки СКР РФ Михайлу Максименку ними ж самовар з символікою спецслужби.

Про це повідомляє "КоммерсантЪ".

"Завдяки інформації з цього "жучка" в отриманні хабарів від представників злодія в законі Захарія Калашова (Шакро) були звинувачені відразу троє високопоставлених співробітників СКР... На слуханнях в Мосміськсуді фігурантів корупційного скандалу Михайло Максименко, керівник управління власної безпеки (УСБ) комітету Олександр Ламонов і перший заступник начальника ГСУ СКР по Москві Денис Нікандров заявили про незаконність оперативно-розшукових заходів (ОРЗ), які по відношенню до них проводили співробітники ФСБ. При цьому обвинувачені стверджували, що дані, отримані під час ОРЗ, ніяк не доводять їхню причетність до отримання хабарів", - зазначається в публікації.

Як з'ясував "Ъ", санкцію на проведення ОРЗ стосовно полковника СКР Максименка, задовольнивши клопотання управління "М" ФСБ, видав голова судового складу у справах військовослужбовців Верховного суду Ігор Крупнов ще 23 грудня минулого року. Зазначимо, що у цей час, відслуживши більше 20 років у спецназі санкт-петербурзької міліції пан Максименко перебував у лікарні через проблеми з хребтом, який пошкодив ще будучи бійцем СОБРа, випавши під час спецоперації з шостого поверху.

Між тим, скориставшись відсутністю господаря, співробітники ФСБ встановили "жучки" в квартирі і службовому кабінеті пана Максименка. Причому для останньої закладки був використаний электросамовар з логотипом ФСБ і написом: "Управління "М"" (бореться з корупцією в правоохоронних органах), подарований полковнику чекістами на якесь свято.

За даними джерела "Ъ", після виписки з лікарні пану Максименку разом з товаришами вдалося виявити "закладку", однак не вдавалися до будь-яких дій у зв'язку з цим. "У мене тут напхано, і слава богу. Нехай бачать, що я нормальний і хабарів не беру" — так, зокрема, пояснив своє ставлення до прослуховування сам пан Максименко, а відповідна фраза потрапила до його майбутньої кримінальної справи.

Як стверджують знайомі полковника, знаючи про прослуховування, той нібито сам спробував переграти чекістів. Повідомивши про гроші, яких насправді в сейфі не було, він розраховував спровокувати оперативників на силову операцію в офісі СКР, а коли вона провалиться, позбутися їхньої опіки, кажуть співрозмовники "Ъ". Однак за полковником та його заступником, які чекали близько години, ніхто не приїхав.