У Білорусі створюють безпілотник-камікадзе

Фото

Науковці Національної академії наук Білорусі завершують розробку безпілотників, озброєних баражованими керованими боєприпасами.

Про це повідомляє HYSER.

"Вихідний безпілотний літальний апарат (БПЛА) важкого класу «Буревісник» виконаний за двобалковою схемою з штовхаючим повітряним гвинтом. Технічні характеристики базової версії: маса — до 250 кг, потужність поршневого двигуна Rotax — 65 к. с. (збройний апарат отримає двигун потужністю 110 л. с.), максимальна швидкість — 250 км/год, крейсерська — 80-120 км/год, діапазон робочих висот — від 200 до 5000 м, тривалість польоту — близько 10 годин", - наголошується в публікації.

Як зазначається, відмінною особливістю «Буревісника» є гарантована дальність передачі інформації та зв'язку на відстані до 290 км. При цьому передача сигналів управління на БПЛА і збираної інформації різних видів на землю ведеться в режимі реального часу.

За даними розробника, дальність польоту апарату в автономному режимі за заздалегідь складеною програмою може перевищувати тисячу кілометрів (дальність ударної версії — 300 км) при тривалості польоту до 10 годин. Планами передбачено збільшення тривалості польоту приблизно в півтора раза.

Апарат може нести гіростабілізовану платформу з теле-, фото - та ІЧ-камерами, а також лазерний далекомір і модуль радіаційного моніторингу.

Додатково до апаратури пілотажно-навігаційного комплексу «Буревісник» може взяти на борт близько 70-80 кг корисного навантаження, характер якої визначає замовник.

Як повідомив директор НПЦ «Безпілотні авіаційні комплекси та технології» Юрій Яцина, базова версія БПЛА була створена для Міністерства надзвичайних ситуацій (МНС). У листопаді минулого року почалися державні випробування апарату. За словами Яцини, в листопаді поточного року вони мають завершитися. Після цього буде прийнято рішення про серійне виробництво і постачання замовнику.

Бортова апаратура, призначена для потреб МНС, дозволяє вести повітряну розвідку та в інтересах військових. А підвішене під крилами озброєння перетворює «Буревісник МБ» на повноцінний ударний комплекс.

Передбачається, що новий апарат стане носієм двох баражованих боєприпасів, також виконаних у вигляді малих безпілотних літальних апаратів одноразової дії масою 26 кг кожен (свого роду безпілотників-камікадзе), здатних вести розвідку і спостереження під час польоту.

Кожен такий мініатюрний апарат буде оснащений бойовою частиною з 10 кг вибухової речовини. Для наведення на ціль дрон-камікадзе отримає оптико-електронний і обчислювальний комплекси, що дозволяють вражати заданий об'єкт з точністю до 1-2 м. При старті з носія на висоті 3,5 км дальність удару становитиме не менш як 36 км. Причому після запуску баражованого боєприпасу в ціль команду на поразку можна скасувати, і апарат повернеться на задану висоту для продовження розвідки.