Український літак для польотів на Марсі переміг на конкурсі NASA

Відео

Український проект Mars Hopper - модель літака, здатного пересуватись поверхнею Марсу - став переможцем світового хакатону NASA SpaceApps Challenge.

Шість команд-переможців було відібрано серед 1200 учасників конкурсу, оголошеного і проведеного Міжнародною космічною агенцією. Mars Hopper, зокрема, переміг у номінації "Вибір людей", повідомляє офіційний сайт NASA.

До цієї номінації конкурсу фахівці попередньо допустили 128 проектів, переможців визначало інтернет-журі.

"Mars Hopper, створений на хакатоні у Києві, в Україні, - це концептуальний літак, пристосований для дослідження полюсів Марсу... який використовує сухий лід з поверхні планети як пальне. Mars Hopper вирішує проблему у категорії Jet Set Mars, яка передбачає розробку концепції рухомого пристрою, який би дав можливість легко та швидко досліджувати складний марсіанський рельєф", - йдеться в офіційній заяві.

Шість команд-переможців тепер зможуть відвідати запуск NASA на знаменитому космодромі на мисі Канаверал у Флориді.

Зазначається також, що голосування за номінацію завершилося ще 22 травня, однак у NASA ретельно перевіряли усі голоси і можливі махінації. Міжнародне космічне агентство повідомило про спроби шахрайства і голосування кілька разів з одного комп'ютера за той самий проект, тож організаторам конкурсу довелося все ретельно перевіряти аж до особи учасників голосування.

Один із розробників літака - дизайнер та інженер-механік Олександр Буткалюк повідомив "Українській правді. Життя", що нині команда працює над можливістю створення прототипу. Деталі винахідники обіцяли повідомити згодом. Наразі проект лишається на стаді ідеї та комп’ютерного моделювання.