Вчені змогли отримати детальне зображення процесу запліднення клітини

Новий інструмент, розроблений групою французьких біофізиків, незабаром може пролити світло на вивчення процесу запліднення клітина - вчені отримали детальне зображення першого зіткнення чоловічої та жіночої статевих клітин.

Про це повідомляє Biophysical Society 60th Annual Meeting.

Бенджамін Раво спільно зі своїми колегами, біологами і лікарями, створив новий мікрочіп, який дозволяє контролювати зони, де сперматозоїд зливається з яйцеклітиною.

Пристрій створений на рідкому мікрокристалі, виготовленому з багатошарового полімеру кремнію, який кріпиться на скляну підставку. Яйцеклітина з'єднується з нижньою частиною мікрочіпа через крихітний отвір в 30 нанометрів. Через цей отвір і відбувається запліднення, за яким і спостерігали вчені, так як чіп має оптичні технології візуалізації. Також можна поспостерігати за проникненням ДНК спермоклітин усередину цитоплазми яйцеклітини.

Розширене розуміння молекулярних і фізичних механізмів, відповідальних за запліднення, в кінцевому рахунку призведе до більш досконалих методів діагностики причин безпліддя, а також до поліпшення персоналізації в лікуванні.