Вчені розробили новий сканер для виявлення вибухівки

Вчені з університету Іллінойс розробили кишеньковий сканер, що реагує на присутність пероксиду ацетону (TATP), який використовується зловмисниками у виробництві вибухівки. 

Цю речовину вони отримують з доступних товарів, що лежать на полицях аптек і господарських магазинів.

Як повідомляє BBC News, терористи-смертники в Парижі використовували вибухівку з доволі простим способом приготування. Сьогодні TATP є одним з найнебезпечніших знарядь зловмисників. Завдання хіміків - знайти спосіб, що дозволяє визначати присутність пероксиду ацетону до того, як він вибухне.

За словами професора хімії Кеннета Суслика з університету Іллінойс, виготовити ТАТР не важче, ніж «спекти гарбузовий пиріг». Саме і робить дану речовину дуже «привабливою» для терористів. Зокрема, його використовували палестинці, а також підготовлений «Аль-Каїдою» британець Річард Рейд, який намагався в 2002 році підірвати літак компанії American Airlines за допомогою захованої в черевику бомби.

Під час розробки кишенькового сканера, що дозволяє обчислити ТАТР, вчені скористалися фізичною властивістю речовини, відомою як «тиск парів», в результаті якого речовина переходить з твердого в газоподібний стан. Коли молекули ТАТР потрапляють в датчик, на них реагує кислотний каталізатор. Він розкладає молекули на вихідні речовини, сигналізуючи про їх присутність за допомогою барвника. При цьому датчик дуже чутливий і здатний реагувати навіть на дві молекули ТАТР з мільярда.

За словами професора Суслика, його команда також працює над удосконаленим датчиком, який здатен реагувати на «десятки вибухових речовин», змінюючи при цьому відповідні кольори.