Що відомо про колонію, де росіяни ув’язнили нашого Романа Сущенка

Аналітика

Серед “місцевих традицій” колонії - бунти ув’язнених та свавілля адміністрації закладу. Все як і у всіх російських тюрмах…

7 листопада стало відомо, що український політв’язень, незаконно засуджений в Росії кореспондент Укрінформу Роман Сущенко, етапований до виправної колонії №11 міста Кірово-Чепецька Кіровської області Росії “для відбування покарання”. Інформації про місце його перебування всі ми дуже чекали, адже де був Роман Сущенко останній місяць після «вироку суду», окрім 10 днів у московській тюрмі “Матроська тишина” — було невідомо. Сама колонія - “червона”, тобто суворого режиму.

Роман Сущенко буде не єдиний український політв’язень в виправній колонії №11 міста Кірово-Чепецька. Там само росіяни утримують Валентина Виговського — кримського бізнесмена, якого окупаційна влада затримала в серпні 2014 року і вивезла за межі окупованого півострову. Його, як і Романа Сущенка, звинуватили в шпигунстві і утримували до суду протягом 15 місяців в СІЗО “Лефортово”. У грудні 2015 року Виговському “пришили” вирок за вигаданим звинуваченням, “шпигунство в авіаційно-космічній сфері” - 11 років неволі.

Колонія розташована на відстані майже 1000 км на північний схід від Москви. Дістатись до неї з Москви — не проблема, півтори години літаком до Кірова, а звідти — ще 40 хвилин. Кірово-Чепецьк за погодними умовами — далеко не Лабитнанги, де утримують іншого незаконно засудженого українського політв’язня Олега Сенцова, але значно холодніший за Київ. В зимові місяці середня температура повітря становить 11 — 13 градусів нижче нуля, а влітку піднімається лише до 18-19 градусів за Цельсієм. Місцеві умови відзначаються також сильними вітрами.

Виправна колонія №11, де нині утримують Романа Сущенка // Фото: ГТРК Вятка

Втім, Романа Сущенка можуть очікувати куди серйозніші проблеми, за вітер і протяги — колонія №11 навіть по російським міркам має доволі поганий імідж. Інформації щодо самої виправної колонії — зовсім небагато. Є офіційна, “хороша” — на сайті Федеральної служби виконання покарань Росії:

“Колонія є однією з найбільших в області. В цей час засуджені зайняті на швейному та взуттєвому виробництві, виготовлені пластикових вікон, покрівельних листів, склопакетів, ритуальної продукції, деревообробці, металообробці. У колонії розвинене виробництво сувенірної продукції та виробів з лози, валяного взуття, відкрито сучасний млиновий комплекс, виробництво харчових продуктів (хліб, борошно, крупа) і сільгосппродукції, наданні послуг з обслуговування систем теплопостачання. Також засуджені виводяться на роботи в сторонні організації, які розмістили свої виробництва на території установи.”

Є й неофіційна інформація про колонію — на форумах родичів ув’язнених та колишніх ув’язнених. Зокрема, на форумі телепрограми “Людина і закон” розповідають таке:

“...Від адміністрації закладу постійно лунають погрози та провокації. Звірячому ставленню зі сторони співробітників колонії немає межі. Режим в закладі, за словами засуджених, гірше, ніж в концтаборах в 40-і роки. В штрафні ізолятори відправляють за найменші, незначні проступки, які частіше за все і спровоковані самими же співробітниками адміністрації закладу. Співробітники застосовують електрошокери в пахову ділянку, ламають кінцівки, занурюють головою в унітаз, в пряму кишку засовують пальці, мотивуючи це тим, що ув’язнені там щось ховають, а за відмову від проведення цієї процедури приковують наручниками до батареї, б’ють і насильно проводять догляд. Крім того, в ФКУ ВК 11 м. Кірово-Чепецька медичне обслуговування — на дуже низькому рівні. На прийом до лікаря хворі люди не можуть потрапити тижнями. Необхідних медикаментів немає. Від всіх хвороб анальгін...”

Місцевий сайт “Город Киров” повідомляє, що в 2011 році через свавілля адміністрації ув’язнені в виправній колонії №11 навіть оголошували масове голодування з вимогою направити перевірку до колонії та звільнення усіх керівників закладу. Називалась цифра в 800 осіб, що підтримували вимоги. Проте перевірка не знайшла фактів масового побиття в’язнів, тому й лишила усіх наглядачів на посадах. Зрештою, з кожним в’язнем окремо проводились “бесіди”, у результаті чого усі 800 осіб голодування припинили.

Укрінформ зв’язався з колишнім адвокатом, а тепер — громадським захисником Романа Сущенка Марком Фейгіним, попросивши його оцінити колонію, де вимушено перебуватиме наш колега.

Марк Фейгін

“Те, що в’язні колонії влаштовували бунти, швидше за все, не виняток для Кірово-Чепецької колонії, таке відбувається всюди. Проте, думаю, Романа ізолюють від решти політв’язнів. Наприклад, Валентин Виговський сидить в “одиничці”, проте його, наскільки я пам’ятаю, покарали” - поділився своїми міркуваннями громадський захисник Романа Сущенка.

“Адміністрація колонії має право направляти в’язня у відповідні ПТК (приміщення камерного типу. - Авт.). Наприклад, вони можуть ізолювати Сущенка від інших, щоб уникнути впливу і порушень режиму. Чи відрізняється ставлення наглядачів колонії до політичних в’язнів порівняно з рештою? Складно про це говорити... Зазвичай так, воно краще” - пояснює Марк Фейгін.

Чому ж Романа Сущенка відправили саме в Кірово-Чепецьк? Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко припускає у Фейсбуці: “Кремль однозначно дав зрозуміти: поступки будуть настільки, наскільки вони того хотітимуть. Ви просили хоч у чомусь піти назустріч, етапувавши Романа в колонію десь неподалік Москви? Але буде, як ми скажемо. З іншого боку: тіштесь, що це не Сибір...”

Микола Романюк, Київ

P.S. Ми, колектив редакції, сподіваємось, що незаконне ув’язнення Романа Сущенка невдовзі cкінчиться, ми витягнемо Романа з російського полону.

А наразі ми хоч знаємо, куди писати йому листи підтримки: або на адресу колонії - 613035, Кировская область, г.Кирово-Чепецк, д.Утробино, або, як рекомендує громадський захисник Романа Сущенка Марк Фейгін, через інтернет-сервіс “РОДНАЯ СВЯЗЬ”. “В ній дуже легко зареєструватися і чим більше будуть писати Роману, - тим краще” - сказав Марк Фейгін.