МЗС закликає світ посилити тиск на Росію задля звільнення в'язнів Кремля

МЗС України висловлює рішучий протест у зв’язку із неправомірним винесенням вироку журналістові Роману Сущенку у сфабрикованій справі та вимагають від міжнародної спільноти посилити тиск на Росію задля звільнення всіх українських політв’язнів.

Про це йдеться у коментарі МЗС.

“Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з неправомірним рішенням Московського міського суду від 04.06.2018 року про засудження українського журналіста Романа Сущенка до 12 років позбавлення волі за відверто сфабрикованими обвинуваченнями у “шпигунстві”, - ідеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що ігнорування судом доведених стороною захисту фактів вчиненої проти Романа Сущенка провокації та грубої фальсифікації справи є черговим свідченням відсутності правосуддя в Російській Федерації.

“Цинічне нехтування Росією основоположними правами людини свідчить про необхідність посилення міжнародного тиску на Москву з метою припинення агресії, репресій та утисків українських громадян”, - наголошується у коментарі.

МЗС вимагає негайно скасувати незаконне рішення у справі Романа Сущенка, звільнити його з-під варти та забезпечити безперешкодне повернення в Україну.

Крім того, у міністерстві закликали світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових і політичних заходів з метою звільнення та повернення в Україну Романа Сущенка та інших громадян України, які стали заручниками кремлівського режиму в умовах триваючої агресії проти Української держави.

Читайте також: Київ висловив протест Москві у зв'язку з вироком Сущенку

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року у Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому пред’явили звинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР Міноборони це спростували.

Суд у понеділок виніс вирок Сущенку у вигляді 12 років позбавлення волі.

Фото Романа Цимбалюка