Київ закликає світ натиснути на Москву заради звільнення Сущенка

МЗС закликає світову спільноту та міжнародні організації вжити всіх можливих заходів для звільнення та повернення в Україну її громадян, які незаконно утримуються у російських в’язницях, у тому числі й кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

Про це йдеться в коментарі МЗС щодо рішення Московського міського суду у справі Сущенка.

"Закликаємо світову спільноту, міжнародні правозахисні інституції вжити всіх можливих правових, політичних та економічних заходів з метою звільнення та повернення в Україну її громадян, які незаконно утримуються на території Росії за сфальсифікованими політично вмотивованими обвинуваченнями", - йдеться в повідомленні.

Водночас у МЗС вкотре наголосили, що безпідставне утримання журналіста Укрінформу Романа Сущенка під вартою в Російській Федерації за політично вмотивованим обвинуваченням у "шпигунстві" є додатковим доказом відсутності в цій країні системи правосуддя та забезпечення права на справедливий суд.

"Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Московського міського суду від 25.09.2017 щодо продовження на 2 місяці терміну тримання під вартою українського журналіста Романа Сущенка, незаконно затриманого в Росії за сфальсифікованими обвинуваченнями", - підкреслили в Міністерстві закордонних справ.

Читайте також: Євродепутати закликали Москву звільнити Сущенка й відновити обмін політв'язнями

Як повідомлялося раніше, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня йому було висунуто обвинувачення в "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву. Діючий термін тримання Сущенка під вартою закінчується 30 вересня.

У понеділок Мосміськсуд подовжив термін тримання під вартою Сущенку на два місяці - до 30 листопада 2017 року.

За словами адвоката Марка Фейгіна, терміни закінчення слідства поки невідомі, тож вихід на розгляд справи в суді по суті затримується. Говорити докладніше про "докази", що надаються слідством, захист не може, оскільки справа засекречена ФСБ.