Стець назвав подовження арешту Сущенка зневагою до рішень міжнародних організацій

Подовження московським судом терміну арешту кореспондента Укрінформу Романа Сущенка на три місяці свідчить про зневагу з боку Росії до рішень міжнародних організацій. 

Про це заявив у середу міністр інформаційної політики Юрій Стець, повідомляє прес-служба міністерства.

"Сьогодні в Москві продовжили арешт нашого журналіста ІА "Укрінформ" Романа Сущенка ще на три місяці. Це означає, що нам дають чітко зрозуміти: ані думка міжнародних правозахисних організації, ані їхні правові резолюції не впливають на рішення РФ. Зневага та небажання йти на діалог – агресія не тільки відносно України. Нам знову дали зрозуміти, що свобода слова – цінність, яка відсутня в РФ", - сказав урядовець.

За словами міністра, наразі МІП за сприяння МЗС готує показ фільму "В'язні Кремля" про Романа Сущенка до дня народження журналіста, а також презентацію виставки фотографій, зроблених кореспондентом під час роботи у Франції.

Фільм буде продемонстровано представникам дипломатичних місій країн світу в Україні, аби тримати питання свободи українських ЗМІ на дипломатичному рівні та в інформаційному просторі. "Деталі про захід буде повідомлено пізніше, наразі триває підготовка", - зазначили у МІП.

Раніше у середу, 25 січня, Лефортовський районний суд Москви продовжив до 30 квітня термін перебування під вартою власного кореспондента Укрінформу Романа Сущенка.

У вівторок, 24 січня, Парламентська асамблея Ради Європи підтримала резолюцію "Напади на журналістів та свобода ЗМІ в Європі", у якій вимагає звільнення Сущенка, а також припинення переслідування українських журналістів на території окупованого Криму.

Як повідомлялося, власного кореспондента ІА "Укрінформ" у Франції Романа Сущенка в порушення міжнародних правил затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув із приватною поїздкою. 7 жовтня йому було пред'явлено обвинувачення у "шпигунстві". У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, в тому числі офіційно, заявивши, що вона не відповідає дійсності. Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" із 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.