Фейгін проситиме Мін’юст підготувати варіанти повернення Сущенка

Марк Фейгін, адвокат незаконно заарештованого журналіста Укрінформу Романа Сущенка, вважає, що окрім основного варіанту обміну його підзахисного, потрібно підготувати й варіант відправлення на Батьківщину для "відбуття покарання" там після "вироку" у російському суді.

Про це Фейгін розповів в інтерв'ю кореспондентові Укрінформу.

"Окрім обміну Сущенка на кримських дезертирів, я розглядаю й резервний варіант. Наприклад, відправлення на Батьківщину для "відбуття покарання" там (згідно з Конвенцією 1993 року між Росією та Україною). Найближчим часом я звернуся в Мін’юст України з листом із цього приводу. На майбутнє", - повідомив Фейгін.

Він пояснив, що, добре знаючи російське політично вмотивоване судочинство, треба бути прагматичним реалістом і мати кілька позитивних варіантів розвитку подій: "Якщо в якийсь момент ситуація у справі Сущенка почне затягуватися, цей запасний варіант з відправленням на Батьківщину "для відбуття покарання" теж має бути".

Проте наразі до суду й тим більше до вироку у справі Сущенка далеко. "Процесуальних дій поки немає і не передбачається. Чому так - окрема тема для роздумів. Які у слідства підстави для такої поведінки? Їм дана така команда? Вони чогось вичікують? У них є якийсь матеріал, з яким вони почувають себе так добре і спокійно? Незрозуміло", - пояснює адвокат.

Як повідомлялося, власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, порушуючи міжнародні правила, затримали 30 вересня в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою.

7 жовтня йому було пред'явлено звинувачення у шпигунстві. У ФСБ Росії заявили, що Сущенко є співробітником Головного управління розвідки Міноборони України. У ГУР МОУ спростували цю заяву, зазначивши, що вона не відповідає дійсності.

Термін утримання Сущенко під вартою було продовжено за рішенням Лефортовського суду до 30 січня 2017 року.

Роман Сущенко працює в Українському національному інформаційному агентстві "Укрінформ" з 2002 року, а власним кореспондентом у Франції - з 2010 року.

Повністю інтерв'ю з Марком Фейгіним читайте на сайті Укрінформу.