Пекін-2022: як виглядають олімпійські медалі

Фото

4 – 20 лютого у Пекіні проходять XXIV Зимові Олімпійські ігри.

Україну на Олімпіаді-2022 представляють 45 спортсменів. Це більше, ніж було на попередніх зимових Іграх у Пхьончхані (33).

Незважаючи на таке солідне представництво, шансів на медалі в українських спортсменів небагато. Навіть одна медаль у Пекіні-2022 вважатиметься успіхом української команди. І ось як виглядає мрія кожного спортсмена на Олімпійських іграх у Пекіні:

Золота, срібна та бронзова медалі Зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, лицьова сторона
Золота, срібна та бронзова медалі Зимових Олімпійських ігор 2022 року в Пекіні, зворотний бік

Дизайн нагород навіяний старовинними китайськими нефритовими підвісками династії Хань (206 до н. е. - 220 н. е. - проіснувала довше будь-якої іншої правлячої династії в китайській історії. Правління та інститути цієї династії послужили шанованим зразком для всіх наступних - ред.).

Золота медаль Зимових Олімпійських ігор 2022
Нефритова підвіска (ліворуч) часів імперії Східна Хань

Концентричні різьблені візерунки на звороті медалі відсилають до традиційних китайських орнаментів.

Нефритова підвіска (ліворуч) з руїн міста Лінцзятань у провінції Аньхой, Китай

Норвегія, Австрія, Німеччина, Швеція та США лідирують у медальному заліку. Україна все ще без медалей, проте українські саночники Ігор Стахів та Андрій Лисецький посіли 15-те місце у двійці у саночному спорті, що стало найкращим результатом для України за останні 16 років на Зимових Олімпіадах. 

Як повідомляв Укрінформ, ліцензії українським спортсменам вдалося отримати в біатлоні, фрістайлі, фігурному катанні, санному спорті, лижних перегонах, гірськолижному спорті, сноуборді, лижному двоборстві, скелетоні, стрибках з трампліну, бобслеї та шорт-треку (у цьому виді Україна не виступала у Пхьончхані).