Чотири запитання до Андрія Шевченка

Збірна України стартує у відборі на чемпіонат світу-2022.

В середу, 24 березня, збірна України розпочинає відбірковий турнір на ЧС-2022. Для українців це 7-а участь у відборах на чемпіонат світу, але в основну частину турніру команда кваліфікувалася лише одного разу - в 2006 році. На тому чемпіонаті команда Олега Блохіна дійшла до чвертьфіналу.

Вже в стартовому матчі цього відбору команда Андрія Шевченка зіграє на виїзді з головним конкурентом у боротьбі за перше місце – збірною Франції. Нагадаємо, що іншими суперниками в групі є збірні Фінляндії, Боснії і Герцеговини та Казахстану.

Читайте також: Букмекери дали прогноз на матч Франція - Україна у відборі на чемпіонат світу з футболу

Чи здатна збірна України обійти Францію?

Багато залежатиме від того, як команда Шевченка зіграє перший матч на «Стад де Франс». В ідеалі потрібно набрати мінімум 7 очок в стартових поєдинках в березні (Франція, Фінляндія, Казахстан). Також стратегічно важливо не програти Франції в обох поєдинках. Лише в цьому випадку ми матимемо хоч якийсь запас міцності і не станемо заручниками невдач конкурентів.

Більшість матчів відбору гратимуть вже після Євро-2020, тому важко спрогнозувати в якому стані перебуватиме наш конкурент восени. Як не дивно, нам вигідніше аби Франція зіграла на чемпіонаті Європи якомога краще. Як правило, одразу після успішних турнірів йде психологічний спад і ми можемо цим скористатися.

Щодо статистики, то в 10 останніх матчах кваліфікації до чемпіонату світу збірна України не програла 7 разів (5 перемог, 2 нічиї). Однак на виїзді у команди в 6 попередніх відбіркових поєдинках на ЧС лише 2 перемоги (1 нічия, 3 поразки). В 4 попередніх відборах на ЧС українці не програвали в стартовому матчі, здобувши одну перемогу і ще тричі зігравши внічию.

Читайте також: Збірна України здала негативні тести на коронавірус перед матчем проти Франції

Хто стане лідером команди Шевченка?

Сьогодні найсильніші та найдорожчі українські футболісти – півзахисники Руслан Малиновський («Аталанта») та Олександр Зінченко («Ман Сіті»). Саме вони стануть ключовими постатями у цій збірній і визначатимуть її гру. Малиновський отримає головну роль в організації атак, а Зінченко контролюватиме перехід із захисту в наступ.   

Гра в обороні залежатиме від форми та самопочуття Сергія Кривцова («Шахтар»), Миколи Матвієнка («Шахтар») і Віталія Миколенка («Динамо»). Двоє останніх ще молоді хлопці, але зважаючи на талант, клубний досвід і високі очікування повинні виходити на позиції лідерів в збірній. Крім цього, ніхто не здивується, якщо Шевченко довірить 18-річному Іллі Забарному («Динамо») керувати центром захисту. Забарний стрімко прогресує і піднімається у трансферній ціні.

Віталій Миколенко

На жаль, вік та проблеми зі здоров’ям  поступово зменшуватимуть важливість для збірної опорника Тараса Степаненка («Шахтар») і вінгера Андрія Ярмоленка («Вест Гем»). Складний рік чекає на хавбеків Віктора Циганкова («Динамо») та Віктора Коваленка («Аталанта»). Перший ніяк не повернеться на високий рівень через травми, а у колишнього «гірника» зараз важкий період адаптації в Італії. Перспективи Євгена Коноплянки («Шахтар») в цьому відборі незрозумілі, його викликають, швидше за все, для гарного настрою в роздягалці.

Читайте також: Збірна України з футболу розпочала збір перед березневими матчами

Трубін чи Бущан?

Не зважаючи на певний консерватизм Шевченка, 36-річний Андрій Пятов («Шахтар») вже не є першим воротарем збірної України. Очевидно, що у відборі на ЧС-2022 у воротах стоятиме або Георгій Бущан («Динамо»), або 19-річний Анатолій Трубін («Шахтар»). Не забуваймо, що в обоймі залишається і Андрій Лунін («Реал»), але його головний мінус – відсутність ігрової практики.

Георгій Бущан

Навряд чи Шевченко застосовуватиме ротацію на такій відповідальній позиції. Тому потрібно швидко визначатися з першим номером. Вибір тренерського штабу залежатиме від фізичної та ментальної готовності претендентів. На боці Бущана більше досвіду і переможний матч з Іспанією, козирі Трубіна – величезний потенціал і бажання вдосконалюватись.  

Читайте також: Збірна Україна зіграє з Фінляндією та Казахстаном у Києві

Хто забиватиме голи?

Сьогодні нападник №1 в збірній – це Роман Яремчук («Гент»). Форвард пережив складні часи в минулому році (травма, конфлікти в клубі) і вже повернув собі ігровий тонус. Яремчук – потужний універсальний нападник, в збірній він здатен не лише забивати м’ячі, але й віддавати гольові паси та пресингувати.  

Роман Яремчук

Першим на заміну Яремчука буде Артем Бесєдін («Динамо»), який відновлює форму після дискваліфікації і проблем з м’язами. Бесєдін можливо і не геній атаки, але цінний тим, що виконує величезний об’єм роботи на полі. Наразі важко зрозуміти, яку користь у цьому циклі принесуть збірній натуралізовані бразильці «Шахтаря» - нападник Мораес і вінгер Марлос. Обидва перебувають у депресії і скидається на те, що займають у команді чуже місце.

Святослав Василик, Київ

Фото: сайт УАФ