Спорт-2018: Що подарує нам цей рік?

Зимова Олімпіада, київський фінал Ліги чемпіонів УЄФА, чемпіонат світу ФІФА, дебют Ліги націй УЄФА, шахи, бокс...

Головною спортивною подією 2018 року стане ХХIII зимова Олімпіада, яка вперше в історії пройде на Корейському півострові. Втім, і до, і після Ігор у Пхьончхані увага багатомільйонної аудиторії українських шанувальників спорту, безсумнівно, буде прикута до інших захопливих баталій, серед яких – старт кваліфікації дебютної Ліги націй УЄФА, Всесвітня шахова Олімпіада, чемпіонат світу з футболу...

БОКС

27 січня відбудеться півфінальний поєдинок Всесвітньої боксерської супер серії (WBSS). Українець Олександр Усик та Майріс Брієдіс із Латвії зійдуться в об'єднавчому бою за титули чемпіона світу за версіями Всесвітньої боксерської ради (WBC) і Всесвітньої боксерської організації (WBO) у першій важкій вазі.

*  *  *

Василь Ломаченко після дострокових перемог у 2017 році над американцем Джейсоном Сосою, колумбійцем Мігелем Марріагою та кубинцем Гільєрмо Рігондо протягом 2018-го продовжуватиме захищати титул чемпіона світу за версією WBO у другій напівлегкій вазі.

ФУТЗАЛ

30 січня – 10 лютого Любляна (Словенія) прийматиме 12 учасників фінального турніру чемпіонату Європи з футзалу. У числі претендентів на нагороди буде срібний призер континентальної першості 2001 і 2003 років – збірна України.

"Синьо-жовті" у групі С стартують 2 лютого поєдинком із командою Румунії, а 4 лютого зустрінуться зі срібним призером Євро-2010 – збірною Португалії.

Групу A склали Сербія, Італія та Словенія, групу В – Росія, Польща і Казахстан, групу D – Іспанія, Франція і Азербайджан.

По дві кращі команди кожної групи вийдуть до чвертьфіналу (5-6 лютого), півфінали призначені на 8 лютого. Матч за третє місце і фінал відбудуться 10 лютого.

Цікавий факт: дебютний чемпіонат Європи з футзалу УЄФА організував у сезоні 1995-1996 років. Перший відбірковий матч відбувся 23 жовтня 1995 року – в ньому Україна розгромила югославів із рахунком 9:5, причому перший м'яч в історії турніру забив українець Сергій Усаковський.

*  *  *

ГОЛОВНА ПОДІЯ ЧОТИРИРІЧЧЯ

XXIII зимова Олімпіада відбудеться у Пхьончхані (Республіка Корея) з 9 по 25 лютого. Очікується, що на Іграх-2018 виступить понад 2,5 тисячі спортсменів із 90 країн. Атлети розіграють понад 98 комплектів нагород у 7 видах спорту.

Українська команда робить ставку на жіночу біатлонну естафету, в якій олімпійські чемпіонки 2014 року Юлія Джима, Віта Семеренко, Валя Семеренко та Олена Підгрушна будуть одними з фаворитів. Є шанси у нас на медалі й в особистих гонках. Втрутитися у розподіл олімпійських нагород може й фрістайліст Олександр Абраменко – у лижній акробатиці.

Через місяць після Олімпіади – 9-18 березня – у Пхьончхані пройдуть XII зимові Паралімпійські ігри. На Паралімпіаді-2014 збірна України завоювала 25 медалей: 5 золотих, 9 срібних і 11 бронзових, посівши четверте місце в загальнокомандному заліку.

Чергові Олімпійські та Паралімпійські ігри пройдуть без участі збірної Росії через систематичне застосування допінгу в російському спорті. Поїхати на Ігри зможуть тільки ті спортсмени, які не були помічені у вживанні допінгу, але лише під нейтральним прапором у команді ОАР – "Олімпійські атлети з Росії".

*  *  *

"ОЛІМПІЙСЬКИЙ" ФІНАЛ ФУТБОЛЬНОЇ ЛІГИ ЧЕМПІОНІВ

26 травня на 70-тисячному стадіоні НСК "Олімпійський" у Києві, вперше в історії України, пройде фінальний матч Ліги чемпіонів УЄФА 2017/18 років, 63-го сезону найпрестижнішого клубного футбольного турніру під егідою УЄФА, і 26-го сезону після перейменування Кубка європейських чемпіонів у Лігу чемпіонів. Шанс стати учасником київського фіналу має чемпіон країни донецький "Шахтар", який вийшов до 1/8 фіналу Ліги чемпіонів, де двічі зіграє з римською "Ромою".

Шість років тому, під час чемпіонату Європи з футболу в Україні та Польщі, на "Олімпійському" пройшли три матчі групового етапу, один із чвертьфіналів та фінал Євро-2012.

*   *   *

ЧС-2018

З 14 червня по 15 липня на 12 стадіонах 11 російських міст пройде фінальний турнір XXI  чемпіонату світу з футболу. У матчі відкриття ЧС-2018 господарі зіграють з командою Саудівської Аравії. Титул чемпіонів світу захищатиме збірна Німеччини, якій на груповому етапі протистоятимуть команди Мексики, Швеції та Республіки Корея. На мундіалі-2018 вперше буде використана система відеоповторів.

Збірна України не змогла подолати кваліфікаційний бар'єр. Національна команда під керівництвом головного тренера Андрія Шевченка завершила відбірковий цикл на третьому місці у групі I услід за Ісландією та Хорватією. Примітно, що жереб знову звів суперників "синьо-жовтих", яким у квартеті D компанію складуть збірні Аргентини та Нігерії.

Росія могла втратити право на проведення чемпіонату світу через корупційний скандал, пов'язаний із виборами країн-господарів ЧС – Росії-2018 та Катару-2022. Росія і Катар підозрювалися у тому, що право на проведення чемпіонату світу вони отримали тільки завдяки купленим голосам. На тлі цього скандалу в 2015 році очільник ФІФА Зепп Блаттер оголосив про свою відставку – лише за кілька днів після того, як його переобрали на пост президента.

*   *   *

СУПЕРКУБОК УЄФА

43-й розіграш Суперкубка УЄФА традиційно пройде між переможцями Ліги чемпіонів і Ліги Європи. Цей футбольний матч відбудеться 14 серпня на "А. Ле Кок Арені" у Таллінні – домашній арені збірної Естонії та ФК "Флора".

Естонія вперше побачить принциповий єврокубковий поєдинок. Таллінн прийме естафету у Праги (2013), Кардіффа (2014), Тбілісі (2015), Тронгейма (2016) і Скоп'є (2017), яким було довірено проведення Суперкубка УЄФА після того, як він змінив свою постійну прописку в Монако. У 2019-му поєдинок за почесний трофей пройде на "Водафон Арені" у Стамбулі.

Матчі за Суперкубок УЄФА проводяться з 1973 року. Тричі їх учасниками були українські клуби. У 1975 році почесний Кубок завоювало київське "Динамо", обігравши мюнхенську "Баварію" (1:0, 2:0). У 1986 році "біло-сині" поступилися "Стяуа" (0:1), а в 2007-му донецький "Шахтар" у додатковий час пропустив єдиний м'яч від "Барселони".

ОЛІМП І КОРОНА ШАХІВ

Грузія на два тижні стане Меккою шахового світу. З 23 вересня по 6 жовтня в Батумі відбудеться 43-тя Всесвітня шахова олімпіада, в якій візьмуть участь понад 180 чоловічих і 140 жіночих команд. На минулій Олімпіаді-2016 в Баку (Азербайджан) чоловіча збірна України у складі Павла Ельянова, Руслана Пономарьова, Юрія Криворучка, Антона Коробова та Андрія Волокітіна виграла "срібло", а жіноча команда (Анна Музичук, Марія Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Жукова, Інна Гапоненко-Яновська) втретє поспіль стала бронзовим призером.

Ще одну шахову топ-подію року прийматиме Лондон (Велика Британія), де з 9 по 28 листопада відбудеться матч за звання чемпіона світу з шахів. Суперник чинного володаря титулу норвежця Магнуса Карлсена в матчі за світову корону визначиться 10-28 березня в Берліні на турнірі претендентів. У столицю Німеччини приїдуть Левон Аронян з Вірменії, американці Фабіано Каруана і Веслі Со, китаєць Дін Ліжень, росіяни Сергій Карякін, Олександр Грищук і Володимир Крамник, а також Шахріяр Мамедьяров з Азербайджану.

*   *   *

ЛІГА НАЦІЙ УЄФА

24 січня в Лозаннському центрі SwissTech Convention відбудеться жеребкування першого етапу дебютного турніру – Ліги націй УЄФА. Формат нової сторінки у європейському футболі передбачає підвищення і пониження в класі й розподіл збірних по чотирьох лігах відповідно до позиції в рейтингу національних асоціацій. У лізі А гратимуть збірні з найвищими коефіцієнтами, в лізі D – з найнижчими. Україна представлятиме другий за рейтингом дивізіон В, до якого також увійшли Австрія, Вельс, Росія, Словаччина, Швеція, Ірландия, Боснія та Герцеговина, Північна Ірландія, Данія, Чехія і Туреччина.

Ліги A і B складатися з чотирьох тріо, ліга C – з одного тріо і трьох квартетів, ліга D – з чотирьох квартетів. Чотири переможці груп кожної ліги отримають підвищення в класі, а чотири гірші команди в наступному розіграші турніру 2020 року зіграють лігою нижче. Підсумкове становище команд в Лізі націй визначить склад кошиків для жеребкування наступної кваліфікації чемпіонату Європи.

Матчі групового етапу Ліги націй УЄФА будуть розбиті на шість ігрових днів, в які суперники проведуть спарені поєдинки у вересні, жовтні й листопаді 2018 року. Фінальний турнір за участю переможців чотирьох груп елітної ліги відбудеться в червні 2019 року.

*   *   *

ОБОЙМА ІНШИХ СПОРТИВНИХ ТОП-ПОДІЙ 2018-го:

- січень – тенісний турнір серії Великого шлема Australian Open (Мельбурн, Австралія), Кубок світу з біатлону: 4-й етап (Обергоф, Німеччина), 5-й етап (Рупольдинг, Німеччина), 6-й етап (Антхольц-Антерсельва, Італія);

- лютий – чемпіонати світу зі стрільби з лука в закритих приміщеннях (Кортіна-д'Ампеццо, Італія), велотреку (Апелдорн, Голландія); Ліга Європи УЄФА, 1/16 фіналу "Динамо" (Київ) – АЕК (Греція); Ліга чемпіонів УЄФА, 1/8 фіналу, перший матч, "Шахтар" (Донецьк) – "Рома" (Італія);

- березень – Кубок світу з біатлону: 7-й етап (Контіолахті, Фінляндія), 8-й етап (Холменколлен, Норвегія), 9-й етап (Тюмень, Росія); чемпіонати світу з легкої атлетики в приміщенні (Бірмінгем, Велика Британія), фігурного катання (Мілан, Італія); Ліга чемпіонів УЄФА, 1/8 фіналу, матч у відповідь "Рома" (Італія) – "Шахтар" (Донецьк);

- квітень – чемпіонат Європи з дзюдо (Тель-Авів, Ізраїль);

- травень – чемпіонат світу з хокею (Копенгаген, Хернінг, Данія); тенісний турнір серії Великого шлема "Ролан Гаррос" (Париж, Франція);

- липень – тенісний турнір серії Великого шлема Вімблдон (Лондон, Велика Британія); чемпіонат світу з фехтування (Усі, Китай);

- серпень – чемпіонат Європи з легкої атлетики (Берлін, Німеччина), чемпіонати світу з кульової стрільби (Чханвон, Республіка Корея), веслування на байдарках і каное (Ріо-де-Жанейро, Бразилія); тенісний турнір серії Великого шлема US Open (Нью-Йорк, США);

- вересень – чемпіонати світу з сучасного п'ятиборства (Мехіко, Мексика), баскетболу серед жінок (Тенеріфе, Іспанія), стрільби з лука (Кортіна-д'Ампеццо, Італія), волейболу серед чоловіків (Італія/Болгарія), маунтінбайка (Ленцерхайде, Швейцарія), волейболу серед жінок (Японія), академічного веслування (Пловдив, Болгарія), художньої гімнастики (Софія, Болгарія), дзюдо (Баку, Азербайджан);

- жовтень – чемпіонати світу зі спортивної гімнастики (Доха, Катар), спортивної боротьби (Будапешт, Угорщина);

- листопад – чемпіонати світу з важкої атлетики (Ліма, Перу), боксу серед жінок (Нью-Делі, Індія), тхеквондо (Китайський Тайбей), самбо (Бухарест, Румунія);

- грудень – чемпіонат світу з плавання на короткій воді (Ханчжоу, Китай), клубний чемпіонат світу з футболу (ОАЕ).

В'ячеслав Куркач, Київ