Анна Музичук, чемпіонка світу з шахів

На жаль, не можу собі дозволити постійного тренера

Після закордонного турне повернулася до Львова найсильніша українська шахістка Анна Музичук. Вона зіграла на індивідуальних чемпіонатах Європи зі швидких шахів та бліцу. У швидких шахах Анна спромоглася стати чемпіонкою континенту, який проходив у два дні. У бліці не все склалося добре.

А потім старша Музичук (її молодша сестра Марія – 15-а чемпіонка світу з класичних шахів) очолила жіночу збірну України на командному чемпіонаті континенту з класичних шахів. Вона показала найкращий результат серед наших дівчат (6,5 очка з 9) і допомогла збірній здобути бронзові медалі. Також українка підняла свій рейтинг на шість пунктів і зміцнила свою другу позицію в світовому табелі про ранги.

Аня відповіла на запитання кореспондента Укрінформу і, як завжди, була привітною та доброзичливою. Але спочатку ми привітали її з успіхами. Зауважимо, що розмова відбувалася до її заяви про відмову їхати на чемпіонат світу до Саудівської Аравії. Причина відмови – специфічні вимоги організаторів до зовнішнього вигляду учасниць. Іншими словами, – вимога носити місцевий жіночий одяг.

ЛЮБЛЮ ГРАТИ У ШВИДКІ ТА АКТИВНІ ШАХИ

- Анно, розкажіть, будь ласка, як проходив турнір зі швидких шахів?

- Перш за все, дякую за вітання. Цього року чемпіонати Європи зі швидких та бліцу зібрали дуже сильний склад. Приїхало багато відмінних шахісток. Важко було перемогти. Тим більше, що у перший день не все склалося дуже добре. Але другого дня вдалося здобути чотири перемоги поспіль, у тому числі з найближчими конкурентками.  

- Якому виду шахів ви надаєте перевагу: швидким чи бліцу?

- Важко сказати. У цілому мені подобається грати з усіма контролями. Можливо, як показує практика, мені більше вдається грати саме в швидкі шахи.

- Що перешкодило показати хороший результат у блискавичній грі?

- По-перше, як відомо, після перемоги не так легко грати на другий день, а, по-друге, я була дещо не в найкращий формі. А коли турнір проходить в один день, і в один день все вирішується, то від стану форми все залежить, а у той день у мене не все склалося.

- Читачам буде цікаво дізнатися про командний чемпіонат Європи, так би мовити, зсередини: яка була атмосфера в українській команді, як дівчата готувалися до партій, чи допомагали наші хлопці?

- Атмосфера у нас дуже добра. Досить дружна команда. Готувалися, як зазвичай. Думаю, що в усіх команд підготовка йде таким самим чином.

- Разом готувалися чи окремо?

- Звичайно, окремо. Так, є моменти, коли ми звертаємося по допомогу до товаришки по команді. Наприклад, коли хтось знає кращий варіант продовження партії. Але загалом – окремо.

- А чи допомагали вам хлопці? Наприклад, Павло Ельянов, який був тренером вашої сестри Марічки на чемпіонському матчі проти Хоу Іфань?

- Ні, у них був свій турнір, на якому вони були сконцентровані.

- Яка з ваших партій командного чемпіонату сподобалася більш за все?

- Не знаю. Я відіграла досить рівний турнір, не було в мене поганих позицій. Кілька партій мені сподобалися. Можливо, остання, яку я виграла у Катерини Аталік зі збірної Туреччини, і команда посіла третє місце. Переможна партія з досвідченою польською шахісткою Монікою Сочко теж була достатньо непоганою.

- Як ви схарактеризували б свій шаховий стиль?

- Я не сказала б, що його можна було б конкретно схарактеризувати. Я стараюся грати більш універсально, хоча в мене є схильність до активної гри.

- Активної – комбінаційної чи активної – позиційної?

- Не можна ж так чітко розділяти.

- Звичайно, але мені здається, що ви граєте більше в активно-позиційні шахи…

- Ні, скоріш, активно-комбінаційні.

- Чому не грала Марійка? Чи може це – таємниця?

- Я б краще не відповідала на це запитання… (За словами мами та тренера сестер Музичук – Наталії, Марія не поїхала на командний чемпіонат Європи через непорозуміння між нею та Мінмолодьспортом. – Укрінформ).

НА ЖАЛЬ, НЕ МОЖУ СОБІ ДОЗВОЛИТИ ПОСТІЙНОГО ТРЕНЕРА

- Які ваші шахові плани на найближчий час?

- У мене скоро вже буде наступний турнір у Румунії. Він стартує через два тижні. Після того, в грудні – Інтелектуальні ігри в Китаї. А в січні – за традицією – один із найсильніших у світі відкритих турнірів у Гібралтарі.

- А чи гратиме на Гібралтарі Марійка?

- Так, змагатиметься не лише там, а ще й у Китаї.

- Це дуже приємна новина. Відверто кажучи, ми вже скучили за її шаховими виступами… Чи не думали ви над можливістю працювати з постійним тренером високого класу, таким як Володимир Тукмаков, Олександр Білявський чи Йосип Дорфман?

- У світі є багато фахівців високого класу. Якби була змога, я лише за. Але всі вони коштують надто дорого. І, на жаль, на сьогодні, я не маю такої можливості.

- Ваші пропозиції по вдосконаленню шахового життя в Україні?

- Це глобальне питання. Зокрема, було б добре, якби шахам приділяли більше уваги, проводилися б міжнародні шахові турніри високого рангу.

БАТЬКИ Й ДОСІ НАМ АКТИВНО ДОПОМАГАЮТЬ, ВИРІШУЮТЬ БАГАТО НАШИХ ПРОБЛЕМ

- Хто ваш улюблений шахіст (минулого та сучасного)?

- Одного мені важко назвати. Я, звичайно, слідкую за усіма відомими шахістами. Також, ясна річ, я вивчала творчість видатних шахістів минулого. В різні часи то були різні шахісти. Наприклад, Гаррі Каспаров чи Роберт Фішер. Подобався Михайло Ботвинник. Серед сучасних шахістів, звичайно, Магнус Карлсен. Багато хто грає в цікаві шахи, зокрема Веселін Топалов або Шахріяр Мамедьяров. Але важко когось одного виділити.

- Чи є у вас подруги серед шахісток, і чи можливо таке взагалі? Я, звичайно, не маю на увазі Марійку. Відомо, що у вас із сестрою теплі стосунки.

- З Марійкою нам, насправді, дуже пощастило. Разом граємо, разом їздимо на турніри. Щодо близьким подруг, то їх, дійсно, важко мати, якщо ви конкуруєте. Але таких колег – дуже багато, і ми часто зустрічаємося, бо граємо в одних турнірах. Можна сказати, що на найвищому рівні у нас із дівчатами непогані стосунки.

- Чи багато читаєте книжок? Є у вас улюблені письменники?

- Книжок не дуже багато читаю, якщо не брати до уваги шахових. Тому, швидше за все, улюблених письменників у мене немає.

- Яку музику ви любите?

- В принципі, це залежіть від настрою. Інколи – класичну, інколи – поп-музику.

- Які художні галереї запам’яталися більш за все?

- Звичайно, подорожуючи по турнірах, довелося відвідувати і галереї, і музеї. Якось, на Гран-прі, навіть змагалися в галереї. Це було у Вірменії – невеличке містечко, але грали в галереї. Також, коли були в Голландії, то відвідували на вихідних музей у Харлемі. Нещодавно, в Монако (на чемпіонаті Європи) грали у дуже гарному театрі прямо біля їх знаменитого казино.

- Але чи маєте ви час на це?

- У тім-то й справа, що, коли ми на турнірах, то часу вільного не вистачає.

- Батьки були вашими першими тренерами?

- Так, саме вони прищепили нам із Марійкою любов до шахів, були першими тренерами. Вони займалися нами із самого дитинства і тепер допомагають своїми порадами, вирішують технічні питання.

- Який був ваш улюблений предмет у школі?

- У початкових класах мені легко давалася математика. А в старших – іноземні мови. Я навчалася у філологічному класі.

- А якими мовами ви володієте нині?

- Окрім української та російської, ще й англійською та німецькою, поки грала за Словенію (Анна Музичук виступала за збірну Словенії з 2004 по 2013 роки. – Укрінформ), то навчилася й словенської.

- Тобто у вас у вжитку досить багато мов.

- Так, мені подобаються іноземні мови.

- Які риси в людині ви цінуєте більш за все?

- Напевно – чесність, відкритість, порядність. Це перше, що спало на думку.

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ