«Пальне» на один тайм і рік на узбіччі

Збірна України програла Хорватії і пропустить ЧС-2018.

Поразка у заключному матчі відбору на ЧС-2018 від Хорватії 0:2, попри біль і розчарування, повинна стати одночасно і новим відправним пунктом для нашої збірної. Тренерському штабу Андрія Шевченка цю відбіркову кампанію слід добре проаналізувати, зробити висновки і йти далі. Футбол в Україні на цьому не закінчується.

Щодо самої гри з Хорватією, то очікування були величезними. Наші лідери Ярмоленко і Коноплянка перебували у відмінній формі, Гармаш і Марлос мали посилювати атаку, спокушав також і  розгардіяш у хорватів. Втім, наші розпочали нервово. Перші атака, удар і кутовий були за хорватами. Лише з часом українці заспокоїлись, зачепились за м’яч і почали контролювати хід гри.

Читайте також: Україна програла Хорватії і не виступить на чемпіонаті світу з футболу

Як і в матчі з Косово дуже сильно розпочав гру Коноплянка. Він був найактивнішим і найгострішим. Десь з 20-ї хвилини у «синьо-жовтих»  запрацювали фланги. Саме звідти йшла загроза воротам гостей. Коноплянка, Марлос і Ярмоленко, який звично для себе зміщувався на правий фланг, конструювали атаки. Хорвати з труднощами захищалися. Слід відзначити, що наші майстерно затерли в середині поля лідерів хорватів – Модрича і Ракитича. Вони фактично залишились без м’яча і можливості комбінувати.

Перший тайм однозначно залишився за нашою збірною. У нас було більше атак, більше гостроти, більше осмислених дій з м’ячем. Коноплянка і Ярмоленко цілком заслужено стали кращими на полі. Вдало підключалися до наступу Степаненко і Ракицький. Багато працював Ротань. Можливо, більшого ми чекали від Марлоса і Гармаша. І хоч хорвати не дозволяли розслабитись нашому захисту, усі ми чекали на гол і перемогу.

Однак, реалії другого тайму виявились іншими. З перших хвилин обидві збірні затислись. Відчувалось, що ціна помилки зросла в рази. Пішла гра до голу і, на жаль, м’яч влетів не у ті ворота, в які ми хотіли. Провал в центрі нашого захисту дозволив відзначитись Крамаричу. Психологічний удар для «синьо-жовтих» виявився дуже сильним і згодом той таки Крамарич остаточно поховав наші надії.

За рахунку 0:2 гра для нас фактично втратила інтерес. Збірна навіть не намагалася створити диво, адже у наших гравців просто скінчилось «пальне». Зникло взаєморозуміння на полі і кожен став сам за себе.

Читайте також: Україна - Хорватія: текстова трансляція

Аналізуючи поразку за гарячи слідами, можна сказати одне – збірна України знову скисає після перерви у відповідальній грі. Так було з ісландцями, так сталося і сьогодні. Наш тренерський штаб втрачає щось важливе у процесі відновлення, і після важких матчів українських футболістів просто не вистачає на другий тайм.

Що ж до більш глобальних висновків, то Шевченко продовжує будувати свою нову збірну. Яка здатна мислити на полі, вміє моментами добре контролювати м’яч і пропонує супернику щось більше ніж наші традиційні контратаки. Залишається лише побажати Андрієві успіху в новому відбірковому циклі та особливо не засмучуватись тим фактом, що Україна пропускає ЧС-2018 в Росії. Так, ми на деякий час залишаємо на узбіччі світового футболу. Зате ми отримуємо час для більш суттєвої перебудови.

Святослав Василик, Київ

Фото Данііла Шамкіна