Великий шанс Ярмоленка

Провідний український футболіст нарешті залишив «Динамо». 

Отже, це трапилось. Відігравши 10 років за київське «Динамо», Андрій Ярмоленко переїхав до Європи. Він став гравцем одного з провідних клубів німецької Бундесліги – «Боруссії» з Дортмунда. Цей клуб веде боротьбу за усі головні трофеї сезону в Німеччині, регулярно грає в Лізі чемпіонів, має фантастичних вболівальників та постійні аншлаги на домашніх матчах.   

Читайте також: Ярмоленко офіційно став гравцем дортмундської "Боруссії"

Уявіть собі, кожен матч – майже 80 тисяч глядачів! Одним словом, вибір Ярмоленка дуже вдалий, а тому хочеться аби у нього все вийшло.

Подякуємо Неймару

Ярмоленко збирався їхати в Європу ще років п’ять тому. Кожного трансферного вікна вболівальники спостерігали за сагою «Продаж Ярмоленка», яка все ніяк не завершувалась. І от несподівано, коли здавалось, що 27-річний Андрій вже ніколи не залишить «Динамо», стався його блискавичний перехід в «Боруссію». Мінімум чуток і ажіотажу – максимум справи. Німці запропонували 25 млн євро, після чого Ігор Суркіс стримав своє слово, пообіцявши продати Ярмоленка у разі вигідної пропозиції.

Цікаво, що трансфер Ярмоленка став наслідком найгучнішого і найдорожчого переходу в історії футболу – продажу Неймара з «Барселони» в «ПСЖ» за 222 млн євро. На місце Неймара «Барселона» купила у «Боруссії» Усмана Дембеле за 105 млн євро. А вже на позицію Дембеле німці придбали Ярмоленка за 25 млн. Ось такий вражаючий ланцюжок, але це факт. Українцю залишається лише подякувати катарським інвесторам «ПСЖ» за неймовірний бізнес-проект, який у підсумку допоміг йому залишити УПЛ.

Перспективи Андрія в Дортмунді

Андрій Воронін та Юрій Максимов, які успішно виступали в Бундеслізі, в один голос стверджують, що німецький чемпіонат для Ярмоленка – цілком прийнятний варіант. «Чемпіонат саме для нього. Тут багато силової боротьби – це йому підходить», - заявив Максимов. «Впевнений, що його стиль гри ідеально підходить для Німеччини. Головна проблема – необхідно вивчити мову», - додав Воронін. Багато корисних порад, щодо Бундесліги дасть Андрію і Євген Коноплянка, який вже другий сезон обживається в «Шальке». Важливо, аби сам Ярмоленко одразу зрозумів, що від нього вимагає тренер голландець Петер Бос, і швидко налагодив стосунки в команді.

Читайте також: Ярмоленко вже у вересні може зіграти за "Боруссію"

Спортивний директор «Боруссії» Міхаель Цорк зізнався, що клуб давно слідкував за українцем і вони дуже сподіваються на його міжнародний досвід. Ярмоленку доведеться витримати серйозну конкуренцію. Справа в півзахисті у «Боруссії» грає 18-річний талановитий американець хорватського походження Крістіан Пулішич. Підміняє його турецька 20-річна зірочка Емре Мор, який втім зібрався переходити в іспанську «Сельту». Місяць тому в "Боруссію" з "Фрайбурга" прийшов 23-річний високий (183 см) атакуючий півзахисник Максиміліан Філіпп. А головна постать у нападі «чорно-жовтих» - П’єр-Емерік Обамеянг, саме з ним доведеться ділити сфери впливу в командній грі, і тут важливо одразу знайти спільну мову.

Що буде з «Динамо»?

По-перше, ніякої паніки та розпачу. Рано чи пізно це мало статися, тому і без Ярмоленка «Динамо» має ставити перед собою найвищі завдання. По-друге, тренерський штаб на чолі з Олександром Хацкевичем вже давно мав визначитись з тим, хто замінить Андрія на правому фланзі. Поки що найочевидніший варіант – Віктор Циганков. Також справа можуть спробувати Дерліс Гонсалес чи хтось з номінальних нападників – Жуніор Мораес чи Артем Бесєдін. Нарешті, «Динамо» може встигнути до 1 вересня і когось купити.

Олександр Хацкевич

Основне завдання Хацкевича зараз не просто номінально замінити Ярмоленка, а знайти нового лідера в команді. Хто сьогодні на це здатен? Хіба що ветеран Олег Гусєв, але його роль на полі вже зведена до 15-20 хвилин. Інших не видно. Віда переходить в «Бешикташ». Хачеріді і Гармаш занадто імпульсивні. Може це шанс для Сидорчука?

Читайте також: Трансфер Ярмоленка – найдорожчий в історії київського "Динамо"

Гучний трансфер Ярмоленка з тривогою прийняли і в збірній. Перед вирішальними матчами відбору на ЧС-2018 проти Туреччини та Ісландії  один з лідерів команди пережив колосальний емоційний сплеск. Чи піде він користь збірній – це вже робота для Андрія Шевченка і його штабу. Натхнення Ярмоленка вони зобов’язані трансформувати в класну гру проти турків та ісландців.

Святослав Василик, Київ

Перше фото: https://www.facebook.com/BVB/photos