Сімка кращих фіналів Кубка України

Аналітика

«Динамо» й «Шахтар» вирішать долю Кубка вже завтра. Які з попередніх фінальних зустрічей були найяскравішими?

Напередодні вирішальної битви за національний Кубок між «Шахтарем» і «Динамо», яка відбудеться 9 травня в Дніпрі, згадуємо найбільш пам'ятні фінали.

1995. «Шахтар» - «Дніпро» - 1:1 по пенальті 7:6

Матч, що тривав майже чотири години, став великим розчаруванням для «Дніпра» і маленькою персональної трагедією Бориса Фінкеля. До нього гравці обох команд без промаху пробили по шість одинадцятиметрових ударів. На сьому спробу тренери дніпропетровців буквально виштовхали в спину Фінкеля, і той очікувано вдарив невдало. Шутков м'яч парирував, а слідом за цим Коваль приніс «Шахтарю» перший в його історії Кубок України. Що стосується самої гри, то «Дніпро», яким керував німецький оригінал Бернд Штанге, виглядав переконливіше, але не зумів втримати перевагу в основний час. На гол Захарова гірники відповіли щасливим рикошетом від спини Ателькіна після пострілу Петрова. Той трофей був першим і останнім успіхом «Шахтаря» часів президента Ахатія Брагіна. За двадцять днів до фіналу на нього в черговий раз здійснили замах і на нагородженні він ясна річ не світився. Менш ніж через п'ять місяців тріумфаторів Кубка спочатку залишить Володимир Сальков, а потім Брагін трагічно загинув під час матчу «Шахтар» - «Таврія».

2002. «Шахтар» - «Динамо» - 3:2 (у додатковий час)

Фінал, між іншим, перший між нашими грандами, ознаменував загибель колишнього «Динамо» і народження нового «Шахтаря». Так і не оговтавшись  після похорону Лобановського, київська команда на чолі з Олексієм Михайличенком програла в тому сезоні і чемпіонат, і Кубок. Почалося десятиліття повільного динамівського відступу, стилістичного хаосу і кадрового декадансу. У «Шахтаря» ж, навпаки, почалась епоха великих досягнень. Поява в Донецьку взимку 2002 року Невіо Скали дала старт бурхливій ​​європеїзації клубу. За якістю і сюжету фінал можна вважати найкращим в історії. Попов швидко вивів «Шахтар» вперед, але ще до перерви рахунок зрівняв Белькевич. У другому таймі вже Шацьких наблизив трофей до «Динамо», однак Ателькін перевів гру в овертайм. Там відчайдушний футбол у виконанні обох суперників приніс успіх гірникам - своїм шансом скористався Воробей. Скала відвіз Кубок до Донецька, за яким послідували майже 30 тисяч уболівальників - такого масового вболівальницького виїзду в Україні більше не було.

2003. «Динамо» - «Шахтар» - 2:1

Ще один матч-феєрверк, який динамівці витягли за рахунок досвіду і кращого руху в кінцівці гри. Команди обмінялися розкішними голами - Воробей ефектно обвів Реву, а Хацкевич зі штрафного влучив у дев'ятку. У компенсований час все вирішила майстерність Шацьких - двома рухами він пошив у дурні Пажина і віддав гольовий пас на Діого Рінкона. Загальне враження від фіналу - свято з гарною драматургією і щасливим фіналом для  столичної команди. Взагалі ж 2003-й став тимчасовим поверненням киян на трон. Легіонери Михайличенка виявилися якіснішіми за «іноземців» донецького тренера Валерія Яремченка.

2007. «Динамо» - «Шахтар» - 2:1

Слід сказати, що той успіх (а в 2007-му динамівці зробили дубль) здобутий ще за конспектами Лобановського, які потрапили в хороші руки Анатолія Дем'яненка. При цьому особлива заслуга Дем'яненка в тому, що він обіграв команду Мірчи Луческу, яка завоювала через два роки Кубок УЄФА. На жаль, відмінне враження від змістовного футболу (чого вартий, хоча б, відмінні прохід і гол Гусєва в меншості) було зіпсоване божевіллям рідної міліції. Бійці «Беркута» з таким «ентузіазмом» зачистили сектор київських фанів після голу Клебера, що скандальні кадри стали топ-новиною у всьому світі. Як не дивно, побоїще мало позитивний ефект, змусивши українські клуби оперативно переходити на систему стюардів.

2009. «Ворскла» - «Шахтар» - 1:0

31-го травня 2009-го в Дніпропетровську «Ворскла» подарувала нам найбільшу кубкову сенсацію, обігравши не кого-небудь, а чинного володаря Кубка УЄФА. Пізніше саме цей фактор називатимуть головною причиною невдачі «Шахтаря». Мовляв, після перемоги над «Вердером» гірники були морально спустошені і недостатньо мотивовані на ще один кубковий фінал. Цілком можливо, але аби обіграти фаворита, майстерність теж потрібна. А проект Павлова в Полтаві тоді переживав свій пік. Долганський, Маркоскі, Даллку, Краснопьоров, Цуррі, Кулаков, Єсін, Сачко - такої сильної команди в історії «Ворскли» більше не було. Ключові моменти фіналу - гол Сачка після швидкої контратаки і вилучення Фернандіньо за хамський прийом проти Маркоскі.

2010. «Таврія» - «Металург» Д - 3:2 (у додатковий час)

5 голів, 2 вилучення, 13 попереджень. Глядачі цього фіналу в Харкові не нудьгували. Вперше з 1994 року у вирішальному матчі за Кубок не виявилося «Динамо» або «Шахтаря». Перший хід зробила «Таврія» Сергія Пучкова. 2:0 після голів Фещука і Ковпака. Відповідь «Металурга» Ніколая Костова - голи Мхітаряна і Маріо Сержіо. Розв'язка, як і личить в таких випадках, виявилася зовсім несподіваною. Донецька команда, у якої сил і майстерності начебто залишалося більше, і яка до того ж перебувала в більшості, взяла і програла. Досвідченому Лакі Ідахору вистачило і напівшансу. Сумно, але обох команд вже не існує в українському футболі.

2015. «Динамо» - «Шахтар» - 0:0 (по пенальті 5:4)

Востаннє, коли київське «Динамо» зробило золотий дубль. «Біло-сині» виграли Кубок України в шалено напруженому матчі з «Шахтарем». Усе вирішилось в серії післяматчевих пенальті, де кияни перемогли 5:4. Основний час гри став по-справжньому бойовим, але завершився без забитих м’ячів. Так само команди не виявили сильнішого і в додатковий час. Серія одинадцятиметрових стартувала для динамівців катастрофічно. Велозу пробив повз ворота, а удар Антунеш парирував Пятов. Але «гірники» не скористалися таким подарунком. З ударом Тайсона впорався Шовковський, а Ракицький пробив в поперечину. Героєм «Динамо» став Шовковський, який вже за рівного рахунку парирував удар Гладкого. Після цього вболівальники вибігли на поле, зірвавши заплановану церемонію нагородження.

Святослав Василик, Київ