Диво в Барселоні: містика чи змова?

Найвеличніший в історії Ліги чемпіонів камбек вразив, надихнув і здивував одночасно. 

«Барселона» зробила неймовірне, відігравши поразку в першому матчі 0:4, і при цьому пропустивши вдома. 6:1 – віднині такий код матиме футбольне диво, що трапилось на стадіоні «Камп Ноу». Вболівальники, журналісти та експерти усю ніч та ранок сперечаються чого в цій фантастичній перемозі більше – майстерності і характеру чи підозрілих помилок арбітра і гравців «Парі Сен-Жермен»?

Версія №1. Футбольне диво

Хлопці, попустіться, «Барселона» суперкоманда, в якій грають геніальні футболісти. Саме вони і зіграли цю неймовірну виставу. Без дурнів і змов. Приблизно такі аргументи прихильників виключно футбольних складових у історичному відіграші каталонців. На їх думку, 6:1 – це дивовижний коктейль з класного футболу «Барси» та не дуже класного футболу «ПСЖ». При цьому господарі не продемонстрували чогось інопланетного. Головний тренер команди Луїс Енріке зумів підвести гравців до цього матчу у чудовій психологічній форм. Він далекоглядно заявив, що влітку йде і цим зняв зайву напругу у гравців, а ті йому віддячили і використали свої шанси на полі.  

Після домашніх 4:0 «ПСЖ» мав усі козирі на руках, але вони не зіграли. Чому? Перша причина, це тактика тренера парижан Унаї Емері. Іспанець хотів пройти «Барсу» красиво, без «автобусів» біля власних воріт і без пресингу в центрі поля. Десь після 75-ї хвилини гра гостей розвалилась і звелась до банального затягування часу. Причина друга, фатальні помилки гравців «ПСЖ». Хто винен, що Кавані і Де Марія втратили чудові нагоди поховати «Барсу», а Трапп і Курзава робили усе аби м’яч залітав у їх ворота.

За «Барселону» говорить і холодна статистика. Скажімо, господарі на чужій половині поля зробили на 184 передачі більше ніж суперник. Перевага "Барси" в ударах 20:8, у володінні м’ячем – 70% на 30%, у вдалих фінтах – 13:2! Люди добрі, і після таких цифр ви все ще будете казати, що «ПСЖ» гідний грати у чвертьфіналі?

Версія №2. Кіно і німці

Прихильники конспірології стверджують: в цій перемозі не все чисто. Жалюгідний футбол «ПСЖ» трапився не просто так, а німецький арбітр Деніс Айтекін тягнув «Барсу» за вуха. Спочатку він призначив дивний пенальті після випадкового зіткнення Неймара і Меньє. Мессі одинадцятиметровий реалізував і рахунок став 3:0. Потім вже за рахунку 3:1 Айтекін не дав пенальті у інші ворота – за фол Маскерано на Ді Марії. Нарешті німецький суддя на 90-й хвилині призначає неіснуючий пенальті за симуляцію Суареса. Неймар робить рахунок 5:1 і далі «Барса» вже дотискає суперника у компенсований час.

Деніс Айтекін

Кулуарні розмови звелись до того, що саме німець і втілив це «кіно» в реальність. Мовляв, кілька потрібних свистків – ось вам й історичний камбек. Зрештою після перемоги Трампа на президентських виборах у США можна повірити у будь-що. Але хто ж режисер дійства на «Камп Ноу»? Чому комусь здалось, що «Барселона» більш потрібна Лізі чемпіонів ніж не менш заможній і впливовий «Парі Сен-Жермен»?

Детальний аналіз футболу «ПСЖ» не показав ніякої гри у піддавки, а про помилки гостей на полі «Камп Ноу» ми вже писали. Щодо 38-річного Айтекіна, то тут експерти дійсно побачили певну упередженість. Втім, її спровокувала швидше магія барселонських імен, ніж якась міфічна змова в УЄФА чи в середовищі спонсорів ЛЧ. В результаті грандіозна перемога «Барселони» хоч і вийшла з присмаком скандалу, однак в її чесності можуть сумніватись лише по-справжньому хворі люди.

А як же кіно? Пропоную «Барселоні» патентувати права на вчорашній матч і продавати історію в Голівуд. А там вже хай продюсери вирішують під яким соусом подати той матч публіці. Чи то як перемогу людського духу, чи то як конспірологічний трилер.

Святослав Василик, Київ