Українець Ельянов одноосібно лідирує на супертурнірі у Голландії

Блискуче стартував на престижному супертурнірі у голландському містечку Вейк-ан-Зеє український гросмейстер Павло Ельянов. У перших двох турах він здобув дві переконливі перемоги і став одноосібним лідером - 2 очка з 2-х.

У першому раунді Павлу протистояв угорський гросмейстер Рихард Раппорт, знаний своїм оригінальним підходом до гри. От і в партії проти харків'янина Раппорт вже на четвертому ході чорними обрав дуже свіжий хід, який не часто зустрічався на високому рівні. Чорні трохи послабили свою пішакову структуру, проте негайно скористатися з цього білі не могли. 

Проте, Ельянов нікуди й не поспішав. На шахівниці виникла складна закрита позиція. Чорні не витримали напругу боротьби і припустилися помилки. Після цього Павло надовго заволодів ініціативою. Жертвою якості за пішака він остаточно позбавив суперника контргри, а цього угорець ой як не любить. Повільно, але упевнено Ельянов нарощував перевагу, і на 41-у ході Раппорт зупинив годинник.

Наступним суперником Павла був досвідчений голландець Люк Ван Велі (білі). Український шахіст без претензій розіграв новоіндійський захист, проте залізною рукою зрівняв гру. А коли голландець відмовився від розміну коня на слона суперника, стало зрозуміло, що чорні боротимуться за перевагу. 

Велике враження справляла батарея з ферзя та слона, яку харків'янин виставив в своєму тилу. А коли в цейтноті Люк зробив природній хід, який виявився помилковим, українець провів блискавичну атаку, після якої білим вже не було порятунку. Ван Велі зробив ще кілька непотрібних ходів і все ж таки здався на 44-у ході.  

Якщо у першому турі партія Ельянова була єдиною результативною, то в другому - було ще два переможці. Чемпіон світу Магнус Карлсен в своєму стилі обіграв поляка Радослава Войташека. Хоча Карлсен і застосував білими рідкісний дебютний варіант у сиціліанському захисті, все ж він дістав лише мінімальну перевагу.

До того ж, на шахівниці лишилися різнокольорні слони, які, як правило, віщують нічию. Та Магнус уміло нарощував перевагу, Войташек помилився, потрапив до цейтноту і програв.

Пентала Харікрішна (Індія) білими переміг свого співвітчизника Башкарана Адхібана. Причому довгий час позиція чорних виглядала трохи кращою, та в цейтноті менш досвідчений Адхібан втрапив у матову сітку.

Отож, Павло Ельянов взявся за потенційний хвіст турніру. Проте не усім удасться обіграти його стартових суперників, які, що не кажіть, є дуже сильними гросмейстерами. Наприклад, нещодавній претендент на корону Сергій Карякін не зміг чорними взяти очко в Раппорта, а білими також зіграв унічию з Анішем Гірі з Голландії.

Після двох турів лідирує Ельянов - 2 очка з 2-х. Карлсен та Харікрішна мають в своєму активі - по 1,5.

Наведемо також жеребкування: 1. Харікрішна, 2. Адхібан, 3. Ельянов, 4. Карякін, 5. Веслі Со (США), 6. Войташек, 7. Дмитро Андрейкін (Росія), 8. Вей І (Китай), 9. Ян Непомнящий (Росія), 10. Карлсен, 11. Гірі, 12. Раппорт, 13. Ван Велі, 14. Левон Аронян (Вірменія).

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.