Дві шахові корони під ялинку!

Напередодні Нового року переможним залпом відсалютували українські гросмейстери.

Львів'яни Анна Музичук та Василь Іванчук здобули титули чемпіонів світу із швидких шахів у м. Доха (Катар)! І хоча йшли вони до перемог різними шляхами, проте продемонстрували найвищий клас гри, неабияку волю до перемоги та відмінні бійцівські якості. 

Отож, контроль часу був таким: 15 хвилин на партію плюс 10 секунд за кожний зроблений хід, починаючи з першого. У жінок змагання проходили в 12 турів - по чотири раунди в кожний із ігрових днів. 

За винятком чемпіонки світу китаянки Хоу Іфань та екс-чемпіонки Марії Музичук, грали усі найсильніші шахістки світу. Серед них Ю Венью з Піднебесної, представниці Росії Валентина Гуніна, Олександра Костенюк та Катерина Лагно, грузинки Ніно Дзагнідзе та її тезка Баціашвілі, екс-чемпіонка світу Антоанета Стефанова (Болгарія). Україна мала солідне представництво: Анна Музичук, Анна Ушеніна, Наталія Жукова та Інна Гапоненко - усі бронзові призери останньої Олімпіади в Баку.

У перший день Анна Музичук одразу продемонструвала, хто в домі хазяїн! Вона здобула чотири повноцінні перемоги і стала одноосібним лідером. Найважливішою виявилася четверта звитяга. У мирному дебюті чотирьох коней Анна переграла Костенюк. На шахівниці виник чотиритуровий ендшпіль, який львів'янка провела із чарівною грацією.

Найдраматичнішою партією другого дня (а можливо, й усього чемпіонату) стала зустріч Музичук із Дзагнідзе (білі). Якогось моменту Аня мала гіршу позицію та менше часу, але виявила неабияку волю до перемоги і зрештою здолала суперницю. Потім білими швидко розгромила росіянку Аліну Кашлінську і після другої частини випереджала найближчу суперницю на півтора очки. 

Важкий іспит чекав на Музичук у десятому раунді. Вона чорними протистояла Гуніній. Зауважимо, що росіянка щойно виграла супертурнір у Лондоні зі швидких шахів, причому чоловічий турнір, де вона випередила понад два десятки гросмейстерів. Однак, двобій з такою гідною суперницею, хоча проходив дещо нервово, та в глибокому ендшпілі закінчився перемогою Анни. Швидка нічия зі Стефановою дозволила українській шахістці за тур до кінця забезпечити собі чемпіонське звання. 

Підсумки турніру: Музичук - 9,5 очка з 12-ти, Костенюк - 8,5, Дзагнідзе - 8. Ушеніна посіла 15 місце - 6,5. Гапоненко, яка чудово стартувала, а також Жукова виступили невдало.

У чоловічому турнірі грали чемпіон світу норвежець Магнус Карлсен та недавній претендент Сергій Карякін, який представляє Росію. Виступали також американець Хікару Накамура, росіяни Олександр Грищук та Ян Непомнящий, Віші Ананд з Індії, француз Максим Вашьє-Лаграв, азербайджанець Шахріяр Мамедьяров та Левон Аронян з Вірменії. Від України грали Василь Іванчук, Антон Коробов, Олександр Бортник, Володимир Онищук, Олександр Моісеєнко та Андрій Волокитін. 

Чоловіки змагалися з таким же контролем, що й жінки, проте мали 15 турів - по п'ять - в кожен із трьох днів. Зазначимо, що тут змагання проходили у запеклій боротьбі, а переможець визначився, фігурально кажучи, за допомогою фотофінішу. 

Українці непогано стартували. Після першої частини лідирував Антон Коробов - 5 очок з 5-ти. Наступного дня він трохи здав позиції - лише 2,5 очка з 5-ти, але третій етап почав з гучною перемоги чорними над Карлсеном. На жаль, фініш у Антона вийшов кепським...

А от Василь Іванчук, хоча й не так потужно почав турнір - 3,5 очка з 5-ти, проте поступово додавав у грі. Апофеозом стала його блискуча перемога у сьомому турі над чемпіоном світу. Після турніру Магнус відзначив, що Василь повністю переграв його, і цей виграш був цілком заслуженим. Після другого дня українець став лідером - 8 очок з 10-ти.

Та заключна частина почалася невдало, Іванчук поступився Непомнящему. А дві нічиї поспіль дозволили Яну за два тури до кінця випередити львів'янина на ціле очко.Та тут на допомогу прийшов Карлсен, він здолав росіянина, а тим часом українець подолав свого давнього суперника Ананда. Перед останнім раундом лідерів стало п'ятеро.  Крім Непомнящего, Іванчука та Карлсена, це були Мамедьяров та Грищук. Троє з них  здобули перемоги: Іванчук - над Грантом Мелкумяном (Вірменія), Грищук (чорні) - над Непомнящим, а Карлсен над Мамедьяровим. Переможці фінішували з результатом - 11 очок з 15-ти, а додаткові показники розставили їх таким чином: Іванчук, Грищук, Карлсен.

Отож, ветеран українських шахів став чемпіоном світу в 47 років! Це викликало просто шквал захоплених відгуків. Зокрема, Гаррі Каспаров зазначив: "Іванчук багато разів дивував мене за шахівницею. Цього разу він навчив ціле покоління" і ще продовжив: "Мабуть, деякі сьогоднішні шахісти навіть не чули про Лінарес, а Василь востаннє переміг у Лінаресі 21 рік тому, а вперше, коли Карлсена ще не було на світі". Сам Магнус додав: "Особливо відзначу виступ Іванчука. Тридцять років на вершині - це ж неймовірно".

Святослав Вакарчук,  який нещодавно став послом українських шахів: 

"Щиро вітаю Анну Музичук та Василя Іванчука з перемогою! Ви - наша гордість! Знай наших!"

Характерно, що 2008 року Іванчук вже був чемпіоном світу - з блискавичної гри. Та все ж швидкі шахи мають трошки вищий статус.

Інші українські шахісти зіграли так: Коробов та Волокитін - по 9 очок, Бортник - 8,5, Онищук та Моісеєнко - по 7,5.

На закінчення приєднаємося до слів Павла Ельянова: "Успішний рік для українських шахів став надзвичайно успішним. І це при повній відсутності державної підтримки".

Так може, ми колись дочекаємося підтримки від держави, яку шахісти прославлять більше за будь-яких інших спортсменів?

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.