Український спорт-2016: літо невдач – переможна осінь

Аналітика

Провальні Євро-2016 та Олімпіада в Ріо не повинні засмучувати. Український спорт має чим пишатися в 2016 році

Успіхи - це і тріумфальна Паралімпіада, і вдалий дебют Андрія Шевченка в якості головного тренера збірної, і перемоги Ломаченка та Усика...

Провал футбольної збірної на Євро-2016

Нуль набраних очок, нуль забитих м’ячів, найшвидший виліт з турніру серед усіх учасників турніру – ось результат збірної України на футбольному Євро-2016. Це не враховуючи плями на репутації та знищених нервів вболівальників. В чому ж причини настільки ганебного підсумку нашого червневого вояжу до Франції?

Насамперед, це завищені очікування від нашої доволі посередньої збірної. Серед інших очевидних причин – помилки тренерського штабу під час підготовки «синьо-жовтих» до чемпіонату, печерна тактика, провальна гра лідерів, відсутність єдиного колективу. Найгірше, що Михайло Фоменко так і не відзвітував за невдалий турнір. Футболістам та федерації довелось самотужки вибачатися і пояснювати свої та чужі помилки.

Футбол: Шевченко в збірній, Фонсека в «Шахтарі», Ребров під питанням

Після стусанів, отриманих на Євро-2016, збірна змінила головного тренера. «Синьо-жовтих» очолив Андрій Шевченко. Без досвіду, без належної підтримки серед вболівальників та ЗМІ, з тавром «кум голови федерації». Втім, катастрофи не сталося. Шевченко зміг поєднати оновлення збірної з вдалим стартом у відборі ЧС-2018. 8 очок після 4 матчів і друге місце в групі слідом за Хорватією. Збірна під керівництвом Шевченка не лише швидко оговталась після провалу на Євро-2016, але й спробувала грати по-новому, з акцентом на атаку. 

Змінив головного тренера і «Шахтар». Після 12 років епохи Мірчи Луческу команду очолив Паулу Фонсека. Португалець розпочав з різких кадрових та стильових реформ, але прикра поразка в кваліфікації ЛЧ від «Янг Бойз», змусила його пригальмувати. Як наслідок, «Шахтар» Фонсеки грає у видовищний футбол, впевнено виграв групу ЛЄ та вже фактично став чемпіоном України. Незважаючи на нині скромні фінансові можливості клубу, португальський тренер обіцяє поборотися за перемогу в ЛЄ і виростити нових зіркових футболістів.

На тлі успіхів Шевченка та Фонсеки, рік для головного тренера «Динамо» Сергія Реброва завершився невдало. Команда фінішувала останньою в групі ЛЧ і практично втратила чемпіонський титул в УПЛ. Восени Ребров як міг рятував ситуацію, влаштувавши різке омолодження складу. Але відкривши нові імена (Рудько, Циганков, Оріховський, Бесєдін), з турнірними завданнями він все ж таки не впорався. Чутки про відставку Реброва ходять вже третій місяць. Не зупинили їх навіть заяви керівництва «Динамо» про повну довіру тренеру. Сьогодні ніхто не дасть гарантії, що Ребров керуватиме командою і весною.

Олімпіади: різні рекорди першої команди та паралімпійців

З Олімпіади в Ріо українська команда повернулась з найменшим медальним здобутком в історії. Усього 11 нагород (з них лише 2 золоті) – так слабо наші олімпійці ще ніколи в історії не виступали. Причому, не було б і двох золотих, якби не фантастична впертість та зухвалість нашого веслувальника Юрія Чебана. Багато хто такий підсумок називає закономірним. Мовляв, криза в державі та брак фінансування, споруд, інвентаря і спеціалістів зробили свою чорну справу. Не варто ігнорувати і упереджене суддівство (гімнастика, боротьба, бокс), а також невезіння (стрільба, веслування).  

Натомість результати наших паралімпійців цілком очікувано змусили вкотре говорити про феномен паралімпійського спорту в Україні. А феномен в тому, що в Україні людині з обмеженими можливостями немає де особливо робити кар’єру. От і йдуть в спорт. Тим більше, що у них є для цього усі можливості. В нашій країні створена одна з найкращих у світі систем занять спортом для людей з обмеженими можливостями. У підсумку 117 нагород (41 золотих) дозволили нам завершити Ігри у першій трійці медального заліку Паралімпіади-2016.

Бокс: Кличко без реваншу, перемоги Ломаченко та Усика

В той час коли Володимир Кличко марно чекав на реванш з потопаючим у кокаїні Тайсоном Ф’юрі, на перші ролі в українському боксі вийшли Василь Ломаченко та Олександр Усик.

Через проблеми з організацією боїв Ломаченко піднявся з напівлегкої у другу напівлегку вагу (до 59 кг). Там він одразу ж став чемпіоном світу за версією WBO, нокаутувавши Романа Мартінеса. В листопаді українець захистив титул. Його суперник Ніколас Уолтерс відмовився продовжувати бій після 7 раунду. Ломаченко сьогодні найсильніший український професіональний боксер, з досконалою технікою, роботою ніг і тактичною гнучкістю. А найголовніше, він цікавий американським вболівальникам та ТБ, а це гарантія поступу.

Чемпіонський пояс WBO здобув і Усик. У першій важкій вазі Олександр дуже впевнено обіграв за очками чинного на той момент чемпіона Кшиштофа Гловацького. Рівно за два місяці Усик захистив титул, вперше боксуючи у США. Табісо Мчуну протримався не повних 9 раундів. Перспективи Усика не менш блискучі ніж у Ломаченка, щоправда гідних опонентів у нього більше, а визнання американської публіки йому досягти важче через менш видовищний стиль боксу.

А що ж Кличко? Без боїв Володимира стали забувати, він понизився у рейтингах. Найбільший його здобуток в цьому році – домовленість про великий бій з Ентоні Джошуа. 29 квітня на «Уемблі» Кличко спробує повернути пояси та реанімувати ім’я.

Теніс: Прогрес Світоліної 

Український теніс нарешті отримав гравця, здатного змагатися за першу п’ятірку рейтингу та перемогу на турнірах «Великого шолому». Еліна Світоліна провела найкращий сезон в кар’єрі. Вона завершила рік на 14 місці рейтингу і заробила рекордну для себе суму призових – 1,7 млн доларів. В активі Еліни перемога на турнірі в Малайзії, сенсаційна перемога над Сереною Вільямс на Олімпіаді в Ріо, гра у фіналі в Нью-Хейвені та малому підсумковому турнірі WTA.

Серед невдач – слабкі виступи на турнірах «Великого шолому» (ніде не дійшла до чвертьфіналу) і політичний скандал після її слів в Москві про конфлікт на Донбасі. Резонанс був настільки великим, що Еліні довелось виправдовуватись, мовляв мене невірно зрозуміли.  В кінці року Світоліна змінила тренера. Ієна Хьюза змінив іспанець Урпі. Задача на 2017 – просування в топ-10 рейтингу.

Баскетбол Гандбол: Фантастичні баскетболісти і гандбольний «Мотор»

Варто згадати і про українські успіхи в ігрових видах спорту. У баскетболі обидві наші збірні – чоловіча та жіноча - вийшли у фінальну частину чемпіонату Європи-2017. Особливо відзначимо жінок. Команда Володимира Холопова у відбірковій групі двічі обіграла чинних чемпіонок Європи – збірну Сербії! Після цих перемог жіночій збірній ставлять ціль – золоті медалі Євробаскету-2017. А чому б ні? Головне аби лідери збірної Аліна Ягупова та натуралізована американка Д’Андра Мосс були у формі.

Другий рік поспіль запорізький «Мотор» виходить у плей-офф гандбольної Ліги чемпіонів. Результат блискучий, зважаючи на неспівмірні фінансові можливості українського клубу та грандів європейського гандболу. Весною «Мотор» спробує пройти далі. А для цього потрібно обіграти переповнений зірками французький клуб «Монпельє». Позитивно, що «Мотор» робить ставку на власних виконавців, хоча лідер команди - білорус Борис Пуховський.

Святослав Василик, Київ.