Єлизавета Малахова та Михайло Олексієнко - нові чемпіони України з шахів

Чемпіоном України з шахів 2016 року став 30-річний львів'янин Михайло Олексієнко, учень знаменитого львівського тренера Володмира Грабинського. 

Скажу відверто, мене перемога Михайла щиро радує. У жовтні ми грали разом у півфіналі, де львів'янин теж став переможцем. Досить часто спілкувалися, в основному - в їдальні. Михайло справив дуже приємне враження своєю інтелігентністю, чемністю, доброзичливістю. А за шахівницею він був абсолютно переконливим. Було б дивно, якщо б хтось інший став переможцем того турніру.

Але то був півфінал. У фіналі - зовсім інші суперники. Олексієнко   був лише восьмий за рейтингом, та, очевидно, це його зовсім не бентежило. Уже із самого початку львів'янин грав енергійно та наполегливо. У першому турі він взяв гору над харків'янином Олександром Моісеєнком, переміг і в  другій партії, а в третій - мав абсолютно виграшу позицію - з харків'янином Олександром Ковчаном. Що сталося з Михайлом - сказати важко, але він схибив і партія скінчилася внічию. 

Коли у п'ятому турі Михайло білими поступився головному фавориту - харків'янину Антону Коробову, мало хто зважився б поставити на загальну перемогу Олексієнка. Та львів'янин виявив неабияку моральну стійкість і зробив потужний ривок. Зокрема, він переміг тричі поспіль: своїх земляків -  Мартина Кравціва та Андрія Волокитіна, а також Олексія Бахмацького (Харків). Швидка нічия в останньому турі гарантувала Михайлу звання чемпіона України.

Треба сказати, що він виявив себе як універсальний гравець, який добре орієнтується як у гострих позиціях, так і в технічних. Його закінчення з Волокитіним було розіграно просто чудово.

Додам, що цей успіх Олексієнка, певною мірою, стався внаслідок випадку. І не тому, що він завоював свій титул незаслужено. Просто Михайло мав летіти на турнір до Америки перед півфіналом, але рейсовий літак чомусь так і не вилетів, і тоді майбутній чемпіон вирішив переключитися саме на внутрішні змагання…   

Друге-третє місця розділили харків'яни Коробов та Моісеєнко, але "срібло" за додатковими показниками дісталося саме Коробову. Він  блискуче стартував - 4,5 очка з 5-ти. Такий результат, а головний творча, енергійна гра давали надію його прихильникам на найвищий результат. Але дві нічиї - з одеситом Євгеном Штембуляком  та аутсайдером -  полтавчанином Олексієм Соловчуком - мабуть, вибили його з наступального тонусу. А поразка від Захара Єфіменка з Мукачевого  позбавила Коробова можливості продовжувати боротьбу за чемпіонство.

Моісеєнко навпаки розпочав з поразки, та швидко оговтався і поступово вийшов на +2, демонструючи притаманну Олександру солідну гру. 

Підсумки турніру: 1. Олексієнко - 8 очок з 11-ти, 2. Коробов - 7. 3. Моісеєнко - 7, 4. Олександр Арещенко (Львів) - 6,5, 5. Мартин Кравців - 6,5, 6. Волокитін - 6,5 (усі троє - Львів) 7. Єфименко - 6, 8. Юрій Кузубов (Львів) - 5,5, 9. Ковчан - 4,5 10. Штембуляк - 3,5, 11. Бахмацький - 3, 12. Соловчук - 1,5.

Паралельно у Рівному проходив і чемпіонат країни серед жінок. У ньому, однак, не грали наші найсильніші шахістки - сестри Анна та Марія Музичук, Анна Ушеніна та Наталія Жукова. Тому, може, якраз завдяки цьому, й точилося найзапекліша боротьба. Переможницею стала Єлізавета Малахова (Соловйова) з Дніпра. Вона набрала - 6 очок з 9-ти, львів'янка Наталія Букса (теж, до речі, учениця Грабинського) набрала стільки ж очок, проте за додатковими показниками виборола "срібло". Третім призером стала досвідчена Інна Гапоненко з Херсона - 5,5 очка. Киянка Юлія Осьмак посіла четверте місце. У неї, як і у Ольгі Бабій (Калініної) з Тернополя - по 5. Шосте місце у Ольги Іваненко з Миколаєва - 4,5.  Сьомою була її землячка, торішня чемпіонка Анастасія Рахмангулова - 4 очки, 8. Маріца Цирульник (Дніпро) - 3,5, 9. Катерина Должикова (Київ) - 3, 10. Олена Мартинкова (Донецьк) - 2,5 очка.

Нова чемпіонка України добре зарекомендувала себе у юнацьких змаганнях, але на дорослому рівні це її перший серйозний успіх.

Петро МАРУСЕНКО, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.