Всесвітня шахова Олімпіада. Українці зберігають шанси на "золото"

У передостанньому, десятому, турі Всесвітньої шахової Олімпіади в Баку (Азербайджан) українські збірні зіграли по-різному.

Як завжди, на висоті виявилися чоловіки. Їх суперником була міцна збірна Чехії, яка, наприклад, зіграла унічию з американцями.

Певний час ситуація в цьому матчі викликала певні занепокоєння. На четвертій шахівниці грав Андрій Волокитін проти Властиміла Бабули. Зазвичай, після дебюту у Андрія білими завжди є велика перевага, особливо, у сиціліанському захисті. Та цього разу в англійській атаці Андрій необережно взяв пішака і розкрив лінію напроти свого короля. Це дало змогу суперникові захопити ініціативу. І, хто знає, щоб трапилося, якби Бабула знайшов точний хід. Але чеський гросмейстер пішов конем не в той бік, це дало змогу білим пожертвувати якість, а зрештою перехопити ініціативу. Вже в ендшпілі Волокитін створив прохідні пішаки на ферзевому фланзі, які й вирішили долю партії на його користь.

Лідер команди Павло Ельянов підтвердив свої відмінні знання італійської партії. В цьому дебюті йому чорними вдалося переграти чеського "семисотника" Давида Навару. В міттельшпілі Павло перехопив ініціативу й чітко довів партію до перемоги.

Руслан Пономарьов не зміг білими подолати Віктора Лазничку. Захист Каро-Канн у виконанні чеха виявився надійною зброєю - нічия. Юрій Криворучко чорним чітко зрівняв гру проти Здинека Храчека і теж підписав мир. Загальний рахунок матчу - 3:1.

Американці подолали збірну Грузії - 2,5:1,5, а росіяни зіграли унічию з індійською збірною. На першій шахівниці Пентала Харікрішна подолав претендента на корону Сергія Карякіна. Відреваншувався Володимир Крамник. Після 10-го туру лідирують збірні США та України - по 18 очок, 16 пунктів - у росіян.

В останньому турі, який вирішить долю медалей Україна зустрінеться із Словенією, а США - з Канадою.

На жаль, наших жінок знову спіткала відносна невдача, яка остаточно позбавила їх шансів на "золото". У двобої з командою Індії сестри Музичук зіграли унічию. Анна чорними - з Харікою Дронавалі, а Марія білими - з Роут Падміні. Упевнену перемогу здобула білими Анна Ушеніна. А от Наталію Жукову підвела установка грати чорними на виграш. Вона знову обрала індійський захист проти Тані Садчев. Наталія дістала чудову позицію, близьку до виграшної, але раптом почала помилятися, і ситуація кардинально змінилася. Після цієї поразки рахунок став 2:2.

Китаянки обіграли збірну Польщі - 2,5:1,5, з таким же рахунком росіянки подолали грузинок. Перед останнім туром попереду Китай - 18, у Росії - 16, у України, Польщі, Індії, Угорщини, США та Болгарії - по 15 очок.

В останньому, 11-у раунді українки грають з болгарками, а збірна Росії зустрінеться з китаянками. Отож, наші дівчата зберігають шанси навіть на друге місце, але не все залежить від них…

Петро Марусенко, міжнародний майстер, тренер ФІДЕ.