Розганяємо сум, видовище не гарантуємо. Головні інтриги 1/8 фіналу

Груповий етап Євро-2016 завершено і попереду найцікавіше – матчі на виліт. Вперше у фінальній частині чемпіонату Європи буде стадія 1/8-ої і так вийшло, що кубкова сітка сформувалась дуже нерівноцінна.

З одного потоку - збірні великої п’ятірки (Німеччина, Італія, Іспанія, Франція, Англія), розбавлені командами Словаччини, Ірландії та Ісландії. А з другого - лише приховані фаворити (Португалія, Бельгія, Хорватія, Польща) та сенсаційні середняки (Уельс, Швейцарія, Угорщина та Північна Ірландія).

Дисбаланс утворився через те, що Іспанія та Англія посіли у своїх групах другі місця. От і маємо, перша частина сітки зібрала усіх фаворитів, а з другої до фіналу дійде збірна, яка ще не вигравала Євро. Хто саме? Вочевидь, це поки що найбільша інтрига усього турніру. Достатньо своїх менш глобальних інтриг і в 1/8 фіналу. 

Чи побачимо нарешті чемпіонський футбол?

Претендент на титул №1 – Франція зобов’язана проходити ірландців. Так, у господарів наразі багато недоліків, а головний тренер Дідьє Дешам до сих пір у пошуках оптимального складу і моделі. Але в той же час господарям найбільше не щастило – 4 рази вони влучили у каркас воріт. Як почнуть влітати голи, то і Франція повернеться на чемпіонську стежку.

Інший мисливець на чемпіонство – Німеччина готується обіграти словаків. Підстав для оптимізму достатньо. У німців найбільше варіантів для посилення гри і найдосконаліше володіння пасом. Зокрема, у команда 91% точних передача, а Кроос віддав їх найбільшу кількість серед усіх гравців Євро - 318. За показником володіння м’яча німці перевершили навіть  іспанців (66%), тому змагатися з ними у комбінаційному футболі - самогубство. Словакам залишається сподіватись винятково на свого «вождя» Гамшика.

Хто виживе у битві грандів?

Матч Іспанія – Італія для декого ледь не завчасний фінал. Але ж хто винен іспанцям, які почали ліпити коників вже в першому таймі поєдинку з Хорватією. Сьогодні ж експерти вже смакують це протистояння і називають його битвою художника з вантажником.

Зрозуміло, що з пензлем то іспанці, які мають найбільший відсоток точних передач – 93%. Персонально у Інієста 262 точних взаємодій з партнерами. Безперечно, Іспанія має найкращий потенціал в атаці. Втім, тренер «Фурії рохи» Вісенте Дель Боске все одно мусить чимось дивувати суперника, який ідеально грає у захисті.  

Руйнуючи чужу гру, Італія шукатиме свій шанс. Сил на це у них не бракує. За три матчі італійці набігали найбільше серед усіх учасників Євро - 337 км. Що ж до атаки, то тут фахівці сперечаються. Одні кажуть, Італія має прихований наступальний потенціал. Інші взагалі не бачать у італійців ідей біля чужих воріт. А от у чому точно команда Антоніо Конте матиме перевагу, то це воротарська позиція. Буффон – це залізний аргумент Італії.

В якій парі побачимо потенційного фіналіста?

Грандіозної «перестрілки» чекають від матчу Хорватія – Португалія. У «червоно-зелених» один Роналду вже «настріляв» 30 ударів. Якщо вистачить сил, оминуть травми і не зіб’ється приціл, то зірка «Реалу» здатна затягти свою збірну далеко. Можливо навіть у фінал. У хорватів на тлі усіх зірок (Модрич, Манджукич, Ракітич, Перішич) все одно виділявся капітан Даріо Срна. Його фірмові навіси – головна зброя «картатих».

Третій кандидат у фіналісти – Бельгія збирається завершити угорський концерт на Євро-2016. В цій парі чекаємо на класичний двобій класу з силою. «Червоні дияволи» швидко прийшли до тями після італійського ляпаса і тепер розганяють найкращі контратаки на турнірі. Феномен мадярів, на думку експертів, у їх недооцінці, фарті та відмінній фізичній готовності. Більшість угорців грають у місцевому «камерному» чемпіонаті і до Франції вони приїхали свіжими та бадьорими.  

Чи здатна Польща на велику сенсацію?

У Польщі ейфорія і там чекають від збірної великих звершень. Кажуть, усе складається на нашу користь і команда стає сильнішою з кожним матчем. Про недоліки пишуть мало, хоча лідери «біло-червоних» не показують сильного футболу. Так, зірковий форвард Левандовський серед невдах групового етапу, а в пасиві Криховяка найбільше фолів (11).

Їх суперник Швейцарія насправді набагато сильніший, ніж вважають у Польщі. За допомогою Джаки, Шакірі і Мехмеді вони краще комбінують (90% точних передач). У них один з найнадійніших воротарів чемпіонату Зоммер. А нападники Сеферович з Емболо здатні зіграти гостро саме проти габаритних польських захисників.

Скільки британських збірних пройде далі?

В той час як Східна Європа втрачала (Україна, Росія, Чехія, Румунія, Албанія, Туреччина), представники британського футболу зберегли усі чотири збірні. Мінімум одна з них пройде до чвертьфіналу, зважаючи на пару Уельс – Північна Ірландія.

На папері «Дракони» фаворити протистояння. У них неперевершений Бейл (3 голи і 17 ударів) та лідер за відборами м’яча – Ремзі (31). Швидкі та вибухові валлійці здатні за лічені секунди перебудувати свою гру від глухого захисту до масованого наступу. В активі північноірландців характер, зубатий захист та мінімум один гольовий момент за гру.    

Ще два тижні тому ніхто б не сумнівався, що Англія обіграє Ісландію. Але сьогодні ця пара найбільша загадка стадії 1/8 фіналу. Стартовий клас англійців випарувався. Розчарували Харт і Кейн. А Рой Ходжсон досі не може зліпити повноцінну атаку. На боці Ісландії симпатії та кураж. На біду британців вікінги ще й чудового грають у повітрі, а форвард Сігторссон лідер за показником виграних сутичок у повітрі (39).

Є ще ірландці, але, чесно кажучи, шансів пройти французів у них немає. Ну, хіба, що на поле в Ліоні зійде Святий Патрік і допоможе землякам. Гадаємо, цей матч претендуватиме на звання найкращого на турнірі за атмосферою та вокальним супроводом у виконанні вболівальників зі Смарагдового острова.

Скільки побачимо овер-таймів та серій пенальті?

Скептики вважають, що в плей-офф буде ще менше видовищного футболу і ще менше забитих м’ячів. На груповому етапі результативність склала 1,92 гола за матч, а це вельми скромний показник. В поєдинках на виліт, де пануватимуть захисні конструкції та обережність, вона може знизитись майже до чистої одинички.

Як наслідок, не в усіх матчах усе завершиться після 90 хвилин гри. Скажімо, британські журналісти прогнозують щонайменше три овер-тайми і одну серію післяматчевих пенальті. До речі, найбільше вболівальники хочуть побачити дуель одинадцятиметрових між італійцем Буффоном та іспанцем Де Хеа.