Від Франції-1960 до Франції-2016: Київ побачив видовище

Літописний цикл спогадів про історичні віхи 14-ти чемпіонатів Європи з футболу Укрінформ завершує польсько-українською кампанією-2012.

Фінальний турнір ХIV чемпіонату Європи з футболу в 2012 році вперше пройшов у східній частині континенту. Матч відкриття відбувся в столиці Польщі Варшаві, а фінал прийняла головна спортивна арена України - НСК "Олімпійський" у Києві.

У вирішальному матчі Іспанія подарувала світові незабутнє видовище, розгромивши збірну Італії (4:0), і стала першою в історії, хто виграв два чемпіонати Європи поспіль.

До символічної збірної Євро-2012 увійшли представники чотирьох країн.

Воротар: Ікер Касільяс (Іспанія; 20.05.1981) - вдруге поспіль представлений в топ-списку кращих гравців ЧЄ. У 2012 році на турнірі в Польщі та Україні пропустив всього один м'яч - в матчі групового етапу з Італією ворота Касільяса "розмочив" Ді Натале.

Захисники: Фабіу Коентрау (Португалія; 11.05.1988) - постійно прогресує з тих пір, як влітку 2011 року за 30 мільйонів євро перейшов в "Реал". Двома роками раніше, повернувшись в "Бенфіку" після сезону, проведеного в клубі з рідного міста "Ріу Аве" на правах оренди, він серйозно задумався про своє майбутнє, але потім стався прорив. Він допоміг "орлам" виграти чемпіонат Португалії, блискуче проявив себе на ЧС-2010 і незабаром був помічений скаутами "Реала". Технічний лівий захисник, який може зіграти і в середній лінії, провів від дзвінка до дзвінка всі матчі збірної Португалії, яка дійшла до півфіналу Євро-2012;

Пепе (Португалія; 26.02.1983) - яскравий зразок чіпкого обдарованого центрального захисника, який також здатний діяти на позиції опорного хавбека. Перейшовши у 2007 році за 30 мільйонів євро в "Реал", бразилець незабаром після цього прийняв громадянство Португалії, за яку він зіграв на Євро-2008, ЧС-2010 і Євро-2012. На обох європейських першостях входив до символічної збірної турніру;

Серхіо Рамос (Іспанія; 30.03.1986) - уродженець Севільї почав кар'єру в однойменному клубі, але у віці 19 років перейшов в "Реал". За Рамоса мадридці виклали 27 мільйонів євро - рекордну на той момент суму для внутрііспанского трансферу. У ту пору Рамос вже виступав за збірну Іспанії, що зробило його першим за 50 з гаком років футболістом, який дебютував в національній команді в такому юному віці. У складі збірної захисник виграв три великі міжнародні турніри поспіль. На Євро-2008 він діяв на правому краю, на Євро-2010 став частіше використовуватися в центрі оборони і в тому ж статусі відіграв Євро-2012;

Жорді Альба (Іспанія; 21.03.1989) - якщо до Євро-2012 він був слабо знайомий уболівальникам за межами Іспанії, то після закінчення першості зайвого представлення вже не потребував. Його гол допоміг чинним чемпіонам світу та Європи здобути перемогу в фіналі - 4:0. Перш ніж уразити ціль, двожильний захисник, здатний зіграти і на лівому фланзі, пробіг практично через все поле. Клубну кар'єру вихованець академії "Барселони" почав у складі "Валенсії", але через п'ять років повернувся у каталонський клуб, який заплатив за нього 14 мільйона євро.

Півзахисники: Самі Хедіра (Німеччина; 04.04.1987) - голосно заявив про себе в сезоні 2006/07, вигравши зі "Штутгартом" чемпіонат Німеччини. Серед переваг цього різнопланового центрального півзахисника - швидкість, витривалість, техніка і гра головою. Народився він у Штутгарті в родині німкені та тунісця. На чемпіонаті Європи-2009 серед молоді привів збірну Німеччини до золотих нагород в якості капітана. Разом з "бундестім" дійшов до півфіналу на ЧС-2010 і Євро-2012. Після світової першості перебрався зі "Штутгарта" в "Реал";

Андреа Пірло (Італія; 19.05.1979) - його по праву називають кращим плеймейкером свого покоління. З першого матчу за "Брешію", в якій він дебютував вже на другий день після 16-річчя, Пірло був приречений стати великим. Ціле десятиліття він виступав за "Мілан", у складі якого завоював два скудетто і став дворазовим переможцем Ліги чемпіонів УЄФА. Останній етап кар'єри Пірло пов'язаний з "Ювентусом". У таборі збірної Італії цей харизматичний майстер пасу виграв ЧС-2006 і дійшов до фіналу Євро-2012. На чемпіонаті Європи в Польщі і Україні він продемонстрував чудеса витривалості і запам'ятався неабияким ударом з пенальті в післяматчевій серії чвертьфінального поєдинку з Англією;

Андрес Інієста (Іспанія; 11.05.1984) - завдяки переможному голу у фінальному матчі чемпіонату світу-2010 лише закріпив за собою статус суперзірки. Вже довгий час цей півзахисник є ключовою фігурою як в своєму клубі, так і в збірній. Він яскраво виглядав на Євро-2008 і Євро-2012, де був визнаний кращим футболістом турніру, а також здорово зарекомендував себе в матчах за "Барселону". Поряд зі своїм співвітчизником Хаві Ернандесом Інієста уособлює стиль гри каталонського клубу, який за шість років тричі виграв Лігу чемпіонів УЄФА;

Хаві Ернандес (Іспанія; 25.01.1980) - "Барселона" і збірна Іспанії досягли гучних успіхів багато в чому завдяки розумній і винахідливій грі Хаві. Плеймейкер, обновив рекорд "Барси" за кількістю проведених зустрічей, прославився також прекрасним розумінням гри і вмінням віддавати дивовижні передачі. Поза всякими сумнівами, Хаві зробив величезний внесок в перемогу збірної Іспанії на Євро-2008, де він був визнаний кращим футболістом турніру, а також на чемпіонаті світу-2010 і Євро-2012.

Нападаючі: Маріо Балотеллі (Італія; 12.08.1990) - якось відсвяткував гол, задерши футболку і продемонструвавши напис "Чому завжди я?". Форвард відомий неординарною поведінкою і користується підвищеною увагою у журналістів. До того моменту, як у 19 років перейшов в "Манчестер Сіті" приблизно за 28 мільйонів євро, він вже був триразовим володарем скудетто і допоміг "Інтернаціонале" виграти Лігу чемпіонів УЄФА-2010. Моторний, швидкий і сильний нападаючий феєрично провів півфінал Євро-2012, забивши за Італію два м'ячі у ворота німців;

Кріштіану Роналду (Португалія; 05.02.1985) - вдруге увійшов до символічної збірної ЧЄ після Євро-2004, коли в 19 років забив свій перший мяч на міжнародній арені в матчі відкриття з греками і вивів команду в фінал. На клубному рівні вихованець академії "Спортинга" допоміг "Манчестер Юнайтед" завоювати в Англії три чемпіонські титули поспіль і перемогти в Лізі чемпіонів УЄФА-2008. У тому ж році він був визнаний гравцем року в європейському клубному футболі, гравцем року за версією ФІФА і отримав "Золотий м'яч". Потім за рекордні 92 мільйони євро перейшов в "Реал". У Мадриді португалець встановив нове досягнення - забив у "примері" 100 голів за 92 матчі.

******************

Вихід збірної Іспанії в фінал Євро-2012 став швидше чимось буденним, ніж неймовірним. Деяким футбольним експертам, втомленим від успіхів "Фурії Рохи" за чотири останні роки, цей сценарій здався навіть нудним. Але у вирішальному матчі на київському "Олімпійському" чинні чемпіони світу та Європи подарували світу незабутнє видовище.

Футбольна дружина Вісенте дель Боске готувалася увійти в історію як перша команда, яка виграла три великі міжнародні турніри поспіль, але тиску, здавалося, не відчувала. Правда, легкої прогулянки у фіналі в іспанців не передбачалося, адже напередодні вирішального поєдинку "Фурія Роха" позбулася найрезультативнішого форварда в своїй історії Давида Вільї, який отримав травму. Крім того, суперник збірної Іспанії по фіналу зумів пристосуватися до неповторного стилю гри чинних чемпіонів.

Це було очевидно на груповому етапі першості, адже в своєму першому матчі на турнірі іспанці обіграти італійців не змогли - 1:1. Потім, правда, пішли розгром Північної Ірландії і трудова перемога у нервовому поєдинку з Хорватією. У разі поразки збірна Іспанії повинна була покинути турнір, але завдяки голу Хесуса Наваса на 88-й хвилині вона пройшла в плей-офф.

У чвертьфінальному матчі з французами підопічні дель Боске проблем не відчули, а ось в наступному поєдинку зі своїми географічними сусідами португальцями їм довелося добряче попотіти. Команда Паулу Бенту на чолі з Кріштіану Роналду виявилася міцним горішком. Складалося враження, що вона зможе взяти гору, якщо зуміє діяти в завершенні атак так само здорово, як при їх побудові і розвитку в початковій стадії.

Втім, на перший план у півфінальній зустрічі вийшла гра в обороні. По завершенні 120 хвилин, протягом яких уболівальники не побачили жодного забитого м'яча, команди приготувалися до серії пенальті. Післяматчева лотерея проходила як на гойдалках і завершилася переможним голом Цеска Фабрегаса. З іншого боку, пенальті Серхіо Рамоса, який витончено підсік м'яч по центру, був виконаний настільки холоднокровно, що багато хто визнав його настільки ж важливим, як і вирішальний удар півзахисника "Барселони".

Трьома днями раніше уболівальники стали свідками не менш фантастичної серії пенальті, яка виявила переможця у чвертьфінальному матчі між збірними Італії та Англії. Тут головним героєм став Андреа Пірло, який допоміг "Скуадрі адзуррі" взяти гору ударом в стилі Антоніна Паненки. Півзахисник "Ювентуса" яскраво грав протягом всього турніру. Здатність цього футболіста читати гру і швидко переміщатися по полю не раз ставила його опонентів в глухий кут. У тіні Пірло виявився лише один раз - в матчі 1/2 фіналу. Його затьмарив Маріо Балотеллі, який оформив дубль, розбивши амбітні надії збірної Німеччини.

Складні матчі на стадії плей-офф не пройшли для італійців безслідно. В останній момент втома все ж далася взнаки. Більш свіжі іспанці повністю контролювали хід фінального матчу, починаючи з 14-ї хвилини, коли Давид Сільва відкрив рахунок ударом головою. Незадовго до перерви невтомний Жорді Альба подвоїв перевагу діючих чемпіонів і поставив команду Чезаре Пранделлі в складну ситуацію.

Травма Тьяго Мотти поставила хрест на надіях італійців врятувати зустріч. До того моменту, як футболіст отримав пошкодження, Пранделлі зробив все три заміни, і протягом останніх 28 хвилин його підопічним довелося грати вдесятьох. В кінцевому підсумку Фернандо Торрес і Хуан Мата довели рахунок до розгромного - 4:0. Збірна Іспанії перемогла Італію в основний час в офіційному матчі вперше за 92 роки. Це дозволило їй виграти третій великий міжнародний турнір поспіль.

За матеріалами uefa.com