Матч за шахову корону. Відкритий варіант служить Музичук вірою і правдою

Сьома партія львівського матчу на першість світу з шахів серед жінок між чемпіонкою - українкою Марією Музичук та претенденткою - китаянкою Хоу Іфань починалась у п'ятницю у несприятливих для Музичук умовах.

Про це в ексклюзивному коментарі Укрінформу розповів міжнародний майстер, тренер ФІДЕ Петро Марусенко

"Суперниці грають матч із десяти партій. А рахунок був уже 4:2 на користь китаянки. Словом, навіть нічия наближала її до корони, а перемога робила її шанси чи не стовідсотковими. До того ж Хоу Іфань грала білими. А це дає більше шансів на перемогу. Тому типова матчева стратегія - намагатися перемогти білими та робити нічию чорними", - зазначив фахівець.

Та річ у тім, що в цьому двобої Марія відмінно готова теоретично. Це була її четверта партія чорними, і в жодній вона не мала проблем у дебюті.

"Перший хід Хоу Іфань був 1.е2-е4. Суперниці втретє в матчі розіграли відкритий варіант іспанської партії.

Цього разу китайська шахістка втретє змінила стратегію на 9-му ході. Але, як і в двох попередніх "іспанських" двобоях, Марія грала в дебюті точно й упевнено. Після 18-го ходу на шахівниці виникла позиція, котра вже зустрічалася в партії Хоу Іфань. Так вона грала проти індійської шахістки Хампі Конеру 2012 року", - нагадав міжнародний майстер.

Новий 19-й хід Хоу не приніс їй великих дивідендів. Позиція чорних була цілком задовільною. І хоча суперниці давно розміняли ферзів, боротьба ще тільки починалася.

"На біду, чемпіонка потрапила до цейтноту, і це могло поставити її в скрутне становище. Однак Хоу Іфань, яку вважають "залізною леді" сучасних шахів, показала, що вона теж звичайна людина. На 40-у ході вона припустилася помилки. Замість ходу, який міг призвести до переваги, претендентка обрала зовні активне, але помилкове продовження. І Марія, незважаючи на брак часу, одразу зрівняла позицію. А ще через кілька ходів вона мала чудову нагоду поборотися за ініціативу. На жаль, вона пройшла повз цю можливість. І хоча чорні перейшли в турове закінчення із зайвим пішаком, та воно було теоретично нічийним. Спростувати висновки теорії українській шахістці не вдалося, і суперниці потиснули руки одна одній", - підсумував Петро Марусенко.

Рахунок матчу став 4,5:2,5. Тепер Марії треба набрати 2,5 очка з 3-х, щоб зрівняти рахунок. Завдання - надскладне. Але зважимо на те, що вона має два білих кольори. Отож, сподіватимемося на диво.

Наступна, восьма партія, відбудеться 12 березня.