У Києві презентували спілку «Національна рада психологів України»

Фото

Група українських і закордонних психологів, які організувалися для надання психологічної допомоги під час першої хвилі евакуації на початку повномасштабного вторгнення, створили громадську спілку "Національна рада психологів України".

Про це повідомила під час її презентації в Укрінформі голова Національної ради психологів України Марія Петрова.

“З початку повномасштабного вторгнення постійно здійснювався аналіз психологічного стану цивільного і військового населення. Ми розуміли, що все населення було в стресовому стані. Спочатку евакуація була стихійною, а коли почалася евакуація в Європу, ми постійно супроводжували цивільне населення психологічною допомогою. Аналогічно — по гуманітарних маршрутах, яких є понад 15 тисяч”, - розповіла Петрова.

За її словами, отриманий досвід з початку повномасштабного вторгнення психологи узагальнили в березні 2023 року на великій міжнародній конференції, створивши Національну раду психологів України.

“За цей рік понад 4 тисячі дітей пройшли відпочинково-реабілітаційні програми в Україні і за кордоном. Були також спільні програми психологічного напрямку з військовими. А ще ми почали підвищувати кваліфікацію шкільних психологів за ізраїльською методикою. Ми об’єднали в профільні організації 18 країн, які надавали свої методики”, - зазначила Петрова.

Паралельно в Європі було створено благодійний фонд "Ангели для України", який почав активно співпрацювати з українськими психологами. Співзасновником фонду і партнером НРПУ став Брукс Ньюмарк, колишній міністр громадянського суспільства Великої Британії.

“Один із напрямків, яким ми займаємося в Україні— це посттравматичний стресовий розлад у дітей. Ми також надаємо допомогу і батькам цих дітей. Війна впливає на ментальне здоров’я всіх”, - сказав Ньюмарк.

На брак психологів та їхньої кваліфікації в умовах війни звернув увагу Райтіс Буллітс, член правління Національної ради психологів України, співзасновник БФ "Ангели для України".

“Війна впливає на ментальне здоров’я українців. Ми відвідали багато реабілітаційних центрів і всюди дуже не вистачає психологів. Також треба підвищувати кваліфікацію психологів, щоб вони надавали більш якісну допомогу”, - зауважив Буллітс.

Марія Наумова, партнерка НРПУ, переможниця Латвії на Євробаченні-2002 і посол доброї волі ЮНІСЕФ, має великий досвід роботи з дітьми, які зазнали насильства.

“У психологів не так багато досвіду у тому, що відбувається, і багато чому треба навчитися. Насамперед ми повинні допомагати дітям, але вони не можуть бути окремо від дорослих — тому ми маємо допомагати сім’ям. І це велика робота для цієї організації”, - зазначила Наумова.

Тим часом Анжело Кічено, представник БФ "Ангели для України" в США та Канаді, додав, що благодійні програми зазвичай є дуже витратні ресурсно, але його фонд це не зупиняє.

“Такі програми коштують великих фізичних, когнітивних і фінансових ресурсів. Наш обов’язок як благодійної організації доносити це і отримувати ці ресурси для допомоги Україні, а також, щоб запобігти втомі від війни на Заході. І ми маємо домагатися цієї допомоги для України”, - наголосив Кічено.

Читайте також: У межах Програми медгарантій українці можуть отримати до 20 психосоціальних послуг

Вже цього року у планах організації - відкриття спеціалізованих кімнат психологічної допомоги у закладах освіти та медицини, відкриття першого реабілітаційного центру, проведення навчання з підвищення кваліфікації за провідними міжнародними методиками для психологів закладів освіти, медицини, а також для працівників ДСНС та поліції. А ще - буде організовано перші 5 мобільних груп психологічної допомоги у Сумській, Харківській, Донецькій, Запорізькій та Херсонській областях.

Як повідомляв Укрінформ, за даними МОЗ, в електронній системі охорони здоров'я зареєстровано 23 тисячі пацієнтів з посттравматичним стресовим розладом.

Фото: Юлія Овсяннікова