Дайджест для мешканців прифронтових територій «УКРАЇНА СВОЇХ ПІДТРИМУЄ». Випуск № 17

ЄС продовжить статус тимчасового захисту для українців. Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів.

У випуску: 

Міноборони запустило онлайн-калькулятор грошового забезпечення військових

Доплата військовим у 70 тисяч - не заміна «бойових», а додаткова виплата

В армії зараз є 12 тисяч вакансій: у Міноборони назвали найбільш затребувані

Бронювання працівників підприємств буде за новими правилами

Рада ухвалила закон про збільшення штрафів для ухилянтів

Парламент проголосував закон про мобілізацію засуджених

ЄС продовжить статус тимчасового захисту для українців

Рада врегулювала оформлення паспортів за кордоном через ДП «Документ»

Кабмін відтермінував повернення держкредитів господарствами, чиї землі окуповані чи в зоні бойових дій

Жителям Харкова та області збільшать субсидію на електрику у неопалювальний сезон

Трансплантація органів в Україні повністю оплачується державою - МОЗ

У межах Програми медгарантій українці можуть отримати безкоштовно до 20 психосоціальних послуг

АРМІЯ

У Міністерстві оборони України запустили сайт соціального забезпечення та підтримки військовослужбовців і членів їх сімей. На платформі користувачі мають змогу розрахувати грошове забезпечення за основними видами виплат бійцям ЗСУ, скориставшись онлайн-калькулятором. Військові також можуть отримати інформацію щодо: порядку нарахування та виплати грошового забезпечення; одноразової грошової допомоги у разі встановлення інвалідності або загибелі (смерті) військовослужбовця; інших соціальних гарантій військовослужбовцям та членам їх сімей.

Крім того, Кабінет міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. 70 тисяч гривень - це не заміна 100 тисяч «бойових», а додаткова виплата для тих, хто перебуває на передовій, - наголосила заступниця міністра оборони України Наталія Калмикова. Отримувати її зможуть ті, хто виконує бойові чи спеціальні завдання в першому ешелоні оборони, або наступу на відстані до ротного опорного пункту включно. Також на неї можуть розраховувати ті, хто виконує бойові завдання між позиціями Сил оборони України та агресора, на окупованих Росією територіях, а також на території ворога.

Внаслідок війни збільшується кількість людей, які потребують встановлення інвалідності, значну частину серед них складають військовослужбовці. У зв’язку з цим визначено чіткий перелік документів, що подають пацієнти для проходження медико-соціальної експертизи. Це дозволить зменшити навантаження на людей та скоротить терміни оформлення документів для подачі до медико-соціальних експертних комісій (МСЕК).

Два нових сервіси запускають для військових і працівників органів МВС. Перший сервіс – електронний кабінет постраждалого. Там військовослужбовці НГУ, ДПСУ, поліцейські, ДСНСники, які мають статус постраждалих, а також члени їхніх родин, можуть отримати доступ до своїх облікових даних та залишити запит на медичну, психологічну, юридичну допомогу, – повідомив Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко. Окрім цього розпочинає роботу контактний центр із питань соціального захисту - 1536. Фахівці «гарячої лінії» з понеділка по суботу з 9:00 до 18:00 консультуватимуть щодо отримання психологічної, медичної та грошової допомоги, нарахування пільг, призначення пенсії тощо.

МОБІЛІЗАЦІЯ

Зараз у центрах рекрутингу до української армії є понад 2 тис. вакансій, ще близько 10 тис. вакансій розмістили онлайн безпосередньо військові частини. У центрах рекрутингу можуть обрати собі спеціальність навіть ті, хто вже має на руках повістку. Людина може обрати службу за контрактом або мобілізуватись в конкретну частину з певного переліку пріоритетних частин, яких зараз більше 100. Наразі потребу мають передусім військові частини, які беруть безпосередню участь у стримуванні агресора. Найбільш затребувані вакансії водіїв, механіків, стрільців, операторів всіх видів озброєння, обслугу артилеристів, операторів БПЛА, бойових медиків. Є велика кількість вакансій в армії, пов’язаних з логістикою, з обслуговуванням та ремонтом техніки, поінформував уповноважений Міністерства оборони з питань рекрутингу Олексій Бежевець.

Водночас Уряд продовжив на місяць бронювання працівників підприємств. Зазначається, що продовження стосується тих відстрочок, що не закінчилися на день ухвалення постанови (7 травня 2024 р.), та відбуватиметься автоматично. Надалі підприємства матимуть змогу бронювати працівників вже за оновленими правилами.

Наразі у Верховній Раді розглядаються дві моделі можливого економічного бронювання працівників від мобілізації та військової служби. Перша передбачає, що податки з зарплати військовозобов’язаного мають складати від 35 тисяч гривень, аби цієї суми вистачало на утримання одного українського бійця. Водночас інший варіант передбачає «коли у вас є квота, безвідносно до якої ви від індустрії працюєте». На думку голови парламентської фракції «Слуга народу», члена комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Давида Арахамії «у дискусіях все одно з’явиться якась модель, яка викликатиме найменше обурення».

Верховна Рада ухвалила закон щодо посилення відповідальності за військові правопорушення. Документом передбачено збільшення штрафів за порушення правил військового обліку та законодавства про оборону, військовий обов’язок і військову службу, мобілізаційну підготовку та мобілізацію. Зокрема, за порушення правил військового обліку штраф становитиме від 3400 до 5100 грн, повторно впродовж року – від 5100 до 8500 грн, а в особливий період – від 17 000 до 25 500 грн. Передбачено, що штрафи за порушення законодавства про мобілізацію виписуватимуть заочно.

Також набув чинності закон про мобілізацію засуджених. Під час проведення мобілізації та/або дії воєнного стану до осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі, судом може бути застосоване умовно-дострокове звільнення для проходження ними військової служби за контрактом. Не будуть звільнятися особи, причетні до терористичних актів, фінансування тероризму, а також засуджені особи за порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатацію транспортних засобів в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, що призвело до ДТП із загибеллю іншої особи, а також громадяни, які були засуджені за скоєння умисного вбивства двох або більше осіб, або поєднаного із зґвалтуванням або сексуальним насильством, та особи, що здійснили особливо тяжкі корупційні правопорушення.

Державна підтримка

Кабінет міністрів ухвалив рішення про відтермінування повернення держкредитів до 31 грудня 2025 року фермерськими господарствами, які залишилися на окупованих або прифронтових територіях. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль зауважив, що через Державний аграрний реєстр є можливість отримати субсидію тим, хто обробляє землю на деокупованих територіях. Крім того, аграрії можуть отримати 25% компенсації вартості придбаної сільгосптехніки українських виробників та 80% вартості робіт із розмінування.

Водночас жителям Харкова та області збільшать розмір пільг та субсидій на електроенергію на нинішній неопалювальний сезон (з травня по вересень включно). Середній розмір субсидії на послугу з постачання та розподілу електричної енергії, який отримують харків'яни, збільшиться зі 106 грн до 530 грн на місяць, пільги з 74 грн до 370 гривень.

У МОЗ нагадали, що трансплантація органів в Україні повністю оплачується державою. З 2024 року напрям «трансплантація» увійшов до Програми медичних гарантій. Медзаклади укладають відповідні договори з НСЗУ, а держава відшкодовує кошти за лікування кожного пацієнта. Окрім безпосередньо трансплантації, держава оплачує ще послуги у дотрансплантаційному та посттрансплантаційному періодах. НСЗУ підписала угоди з 39 закладами, які можуть надавати послуги з органної трансплантації та трансплантації гемопоетичних стовбурових клітин. Загалом на трансплантацію у Програмі медгарантій-2024 закладено майже 1,3 млрд грн.

Водночас у межах Програми медичних гарантій українці можуть безоплатно отримати до 20 психосоціальних послуг: реабілітації щодо психічного здоров’я, психічної діагностики, психотерапії, психологічного консультування та подальшої психологічної допомоги.

За кордоном

Україна та Європейська комісія домовилися, що статус тимчасового захисту для українців у ЄС переглядатиметься, коли покращиться безпекова ситуація, проте зараз умов для цього немає.

Віцепремʼєр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина  наголосила саме на важливості безпекового чинника. 

Вона також наголосила, що питання мобілізації, реєстру військовозобов’язаних і статусу тимчасового захисту не повʼязані між собою. «Нам треба забезпечити облік військовозобовʼязаних. Це здійснюється через низку дипломатичних кроків по лінії дипломатичної, консульської роботи», – сказала Стефанішина.

Верховна Рада закріпила на законодавчому рівні можливість оформлення паспорта за кордоном через держпідприємство «Документ». Зокрема, встановлюється безстроковий термін дії паспорта громадянина України у формі картки для осіб, які досягли 65 років.

Також документ усуває основні неузгодженості у законодавстві, пов’язані із зниженням віку (з 16 до 14 років) для оформлення паспорта громадянина України та із оформленням і видачею паспорта для виїзду за кордон особам, стосовно яких встановлено факт позбавлення особистої свободи внаслідок збройної агресії проти України.