Лише 8% укриттів в Україні є безбарʼєрними - уповноважена Президента

За даними Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, з усіх укриттів, облаштованих в Україні, лише 8% є безбарʼєрними.

Про це повідомила уповноважена Президента України з безбарʼєрності Тетяна Ломакіна на презентації програми Українського будівельного конгресу в пресцентрі Укрінформу.

«Така проблема дійсно є, наше завдання - вирішити її. Ми повинні шукати нові архітектурні рішення та дооблаштовувати укриття, відповідно до потреб інклюзії», - наголосила Тетяна Ломакіна.

За її словами, причиною недоступності укриттів є облаштування їх на основі звичайних підвалів, які часто можуть не відповідати потребам населення.

«Тому на останній раді безбарʼєрності Премʼєр-міністром України було підписане доручення - ДСНС та Міністерство розвитку громад територій та інфраструктури мають внести свої пропозиції з дооблаштування сховищ, відповідно до всіх стандартів», - розповіла Ломакіна.

Наголошується, розробити мають типові рішення, які у подальшому будуть доступними у використанні всіма українськими громадами.

«Для всього світу питання безбарʼєрності є загальною нормою, в той же час Україна лише починає впроваджувати такі правила у будівництво. Відтак, можемо вважати кроком вперед оновлення державних будівельних норм рішенням Міністерства розвитку громад територій та інфраструктури», - додала уповноважена Президента з безбарʼєрності.

Читайте також: Шкільні укриття: до кінця року планують повернути до очного навчання 300 тисяч учнів

Таке рішення, вважає Ломакіна, може створити всі умови, аби Україна перейшла до європейських стандартів у будівництві, а також позбавилася обмежень, з якими досі стикаються люди з інвалідністю.

«Маємо якомога більше вкладати у розвиток будівництва та навчання фахівців у цій галузі, в тому числі це стосується проєктантів, будівельників та замовників», - підкреслила Ломакіна.

Схожу думку висловив і модератор робочої групи з розробки Містобудівного Кодексу України Влад Голдаковський. Він вважає, що відсутність інклюзивності наших міст, у тому числі укриттів, може збільшити ризик небажання українських біженців у Європі повертатися додому.

«Вони бачать перед собою комфортне середовище з безбарʼєрними рішеннями в громадах у Європі, при цьому розуміють, що в Україні, на жаль, цього нема. Тож маємо створити всі умови, аби вони побачили прогрес і планували повертатися назад у майбутньому», - додав Голдаковський.

Як повідомлялося, від початку року в Україні побудовано та облаштовано 337 укриттів на загальну суму 384,8 мільйона гривень.

За інформацією Мінстратегпрому, укриття зʼявились у 165 закладах освіти, у медичних та культурних закладах - 19 та 12 відповідно. Окрім цього, за неповні чотири місяці облаштовано 75 укриттів у житлових будинках та шість - в адмінбудівлях.