МОЗ затвердило перші клінічні протоколи з лікування бойових травм

Міністерство охорони здоров'я затвердило перші шість клінічних протоколів з лікування бойових травм.

Про це повідомляється на сайті відомства, передає Укрінформ. 

"Міністерство охорони здоровʼя України затвердило перші шість клінічних протоколів серії стандартів медичної допомоги за напрямом «Бойова травма»: «Анестезія у пацієнтів із травмою»; «Гострий компартмент-синдром»; «Бойова торакальна травма»; «Бойові поранення: дебридмент та іригація»; «Висока двостороння ампутація»; «Судинна травма». Клінічні протоколи опрацьовано мультидисциплінарною групою, до складу якої увійшли спеціалісти з різних медичних напрямів, в тому числі бойові медики", - йдеться у повідомленні.

Наступні сім протоколів з надання меддопомоги у разі бойових травм міністерство винесе на громадське обговорення найближчим часом.

Читайте також: В Україні створять єдину систему надання допомоги пораненим за стандартами НАТО

У МОЗ додали, що ці та ще понад 20 протоколів, які будуть затверджені протягом 2024 року, є перекладом настанов з клінічної практики Joint Trauma System за напрямом «Бойова травма».

Joint Trauma System (обʼєднана травматологічна система) — організація, яка почала діяти у 2005 році та є центром досконалості Міністерства оборони США з питань бойової травми. JTS покликана знизити рівень захворюваності та смертності, а також підвищити виживаність усіх пацієнтів з травмами у воєнний і мирний час. Клінічні настанови тактичної бойової медичної допомоги (TCCC) є вказівками JTS для допомоги на догоспітальному етапі. TCCC та клінічні практичні настанови JTS (CPG) постійно переглядаються та оновлюються на основі даних реєстру травм Міністерства оборони США та доказів з публікацій, що проходять експертну перевірку. Ці настанови були прийняті багатьма міжнародними партнерами та сприяли розробці стандартів надання якісної медичної допомоги в умовах бойових дій. 

Над перекладами клінічних протоколів працювала міжнародна організація Global Medical Knowledge Alliance (GMKA). 

Як повідомлялося, наказ МОЗ України «Про затвердження нових клінічних протоколів за темою «Бойова травма» набув чинності від 25 квітня 2024 року № 714. 

Фото ілюстративне: Air Education and Training Command