В Україні у квітні зросла кількість перереєстрації авто на інших осіб

Ексклюзив

В Україні у другій половині квітня порівняно з аналогічним періодом торік зросла кількість переєстрацій автомобілів на підставі договорів купівлі-продажу та договорів дарування, зокрема й оформлених на жінок.

Це випливає з даних, наданих Головним сервісним центром Міністерства внутрішніх справ у відповідь на інформаційний запит Укрінформу.

За інформацією ГСЦ МВС, з 1 по 16 квітня в Україні оформлено 59 165 договорів купівлі-продажу, з них на вантажні автомобілі 76. При цьому на жінок оформлено 29 841 договір, зокрема 22 на вантажівки.

Водночас за аналогічний період минулого року в Україні було оформлено 48 390 таких договорів (на вантажні автомобілі 73), і з них 17 083 були оформлені на жінок (11 на вантажівки).

За даними ГСЦ МВС, договорів дарування транспортних засобів з 1 по 16 квітня 2024 року оформлено 1086, з них 77 на вантажні. На жінок оформлено 774 договори, зокрема 44 на вантажні машини.

Натомість за аналогічний період минулого року договорів дарування оформлено 117 (8 на вантажні авто), з них на жінок оформлено 72, у тому числі два - на вантажні авто.

Відповідно до даних МВС, з 17 квітня по 23 квітня цього року, тобто після підписання Президентом закону про мобілізацію, в Україні було оформлено 42 280 договорів купівлі-продажу, з них 55 на вантажні авто. З них на жінок оформлено 26 491 угоду, зокрема 23 на вантажні машини.

За аналогічний період 2023 року в Україні було оформлено 19 973 договори купівлі-продажу (33 на вантажні авто), з них на жінок - 7009, зокрема шість - на вантажні авто.

Договорів дарування транспортних засобів з 17 по 23 квітня 2024 року було оформлено 1818, зокрема 188 на вантажні авто. На жінок оформлено 1304 договори, з них 136 на вантажівки.

За аналогічний період 2023 року договорів дарування оформлено 63, з них 2 на вантажні авто. При цьому на жінок було оформлено 41 угоду, зокрема 1 на вантажівку.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський 16 квітня 2024 року підписав закон про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку.

Читайте також: Міжнародна доставка посвідчень водія стала доступною вже у 27 країнах Європи

Відповідно до тексту цього закону, громадяни зобов’язані надавати в установленому порядку під час мобілізації будівлі, споруди, транспортні засоби та інше майно, власниками яких вони є, ЗСУ, іншим військовим формуванням, силам цивільного захисту з подальшим відшкодуванням державою їхньої вартості у порядку, встановленому законом.

У документі зазначається, що не підлягає передачі ЗСУ, іншим військовим формуванням транспортний засіб, що належить на праві власності громадянину, у разі відсутності у нього права власності на інші транспортні засоби.

Народний депутат Федір Веніславський наголошував, що якщо у особи є більш ніж один транспортний засіб і якщо вони можуть потенційно бути пристосовані до виконання завдань сектору безпеки та оборони, ці транспортні засоби можуть бути вилучені. При цьому йдеться виключно про специфічний транспорт: вантажні автомобілі, придатні для перевезення боєприпасів та особового складу, про спеціальну техніку, що може працювати в умовах бездоріжжя.