Жінок на війні найчастіше зображають в образах жертв чи постраждалих - Левченко

В українських медіа жінок у контексті висвітлення повномасштабного вторгнення Росії часто зображають стереотипізовано – в образі жертв чи постраждалих.

Про це під час Міжнародної конференції з медіаграмотності та саморегулювання медіа, що проходить у Києві, розповіла урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, передає кореспондентка Укрінформу.

«Важливо, щоб у нас були не стереотипні зображення жінок, особливо у контексті повномасштабного вторгнення», - зазначила Левченко.

За її словами, жінок під час війни найчастіше представляють в образі жертв чи постраждалих.

Левченко перерахувала проблеми, з якими стикається українська медіасфера в контексті гендерної рівності. «Фемінізованість сфер не означає фемінізації у висвітленні проблематики, яка до них відноситься. Навіть у таких сферах, як освіта, охорона здоров’я експертами частіше виступають чоловіки», - зауважила уповноважена.

Вона закликала українські ЗМІ активніше вживати фемінітиви.

«Нещодавно Рада Європи видала посібник про гендерно чутливу мову. Ми перекладатимемо його українською», - сказала Левченко.

Читайте також: Гендерна нерівність у «чорному дзеркалі»: як долати насильство у цифровому вимірі?

Урядова уповноважена з питань гендерної політики повідомила, що дослідження, які проводили Міністерство культури та інформаційної політики і Національна рада з питань телебачення і радіомовлення спільно з організацією «Жінки в медіа» та Лізою Кузьменко у ролі експертки, свідчать, що попри чималі проблеми, наша медійна сфера рухається у бік розуміння важливості гендерної рівності.

Як повідомлялося, у Києві триває дводенна Міжнародна конференція з медіаграмотності та саморегулювання медіа. Її організатором виступило Міністерство культури та інформаційної політики за співпраці з Програмою підтримки ОБСЄ для України, Офісом Ради Європи в Україні, організацією International Media Support, Програмою розвитку ООН, UNESCO в Україні, Представництвом Європейського Союзу в Україні, урядом Японії.