Рада ухвалила закон щодо правонаступництва у трудових відносинах

Верховна Рада ухвалила зміни до Кодексу законів про працю щодо правонаступництва у трудових відносинах.

Про це народний депутат Ярослав Железняк повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Він уточнив, що законодавча ініціатива №8244 була підтримана 269 голосами.

Метою закону є приведення національного законодавства про працю у відповідність до положень Директиви Ради №2001/23/ЄС від 12.03.2001 про наближення законодавств держав-членів, що стосуються охорони прав працівників у випадку передачі підприємств, бізнесових структур або їх частин щодо встановлення обов’язку роботодавця повідомляти працівникам про зміну власника підприємства.

Документ регламентує зобов'язання роботодавця продовжувати трудові договори з працівниками у разі передачі бізнесу іншій особі.

Водночас права і обов'язки за трудовими договорами між працівниками і відчужувачем мають перейти до набувача.

Відчужувач та набувач зобов'язані не пізніше 10 робочих днів до здійснення передачі бізнесу поінформувати письмово або за допомогою технічних засобів електронної комунікації виборний орган первинної профспілкової організації про дату або орієнтовну дату передачі, причини передачі, а також правові, економічні та соціальні наслідки передачі суб'єкта господарювання для працівників.

Читайте також: Рада ухвалила за основу законопроєкт про ветеранську патронатну службу

Зокрема про зміни істотних умов праці, які спричинені передачею бізнесу, працівник повинен бути повідомлений не пізніше ніж за 2 місяці.

Внесені зміни до другого читання законопроєкту, охоплюють імплементацію термінології ЄС, уточнення понять та процедур передачі суб’єкта господарювання, а також визначення обов'язків сторін у процесі передачі.

Очікується, що ухвалення закону сприятиме удосконаленню правового захисту працівників у разі зміни власника підприємства при правонаступництві у трудових відносинах.