Трудовий стаж українців за кордоном врахують при обчисленні пенсії - Рада ухвалила закон

Верховна Рада ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №9453, який розв'язує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли через початок повномасштабної російської агресії.

Про це повідомила пресслужба Міністерства соціальної політики, передає Укрінформ.

Так, зазначений закон вирішує питання обчислення трудового стажу та суми заробітку українців, які переїхали до України з тимчасово окупованих територій АР Крим, Донецької та Луганської областей, і не могли через розірвання дипломатичних відносин з країною-агресором підтвердити, що вони не отримують пенсію від пенсійних органів РФ, і відповідно, отримати призначення пенсії в Україні.

Зокрема, для кримчан скасовано вимогу отримання інформації від Пенсійного фонду РФ. Відтепер людині, яка переїхала з Криму, достатньо подати заяву, в якій зазначити, що вона не отримує пенсію в Криму і бажає її отримувати в Україні. Для розрахунку пенсії можна надати трудову книжку або пенсійну справу (якщо вона є на руках).

Крім того, ухвалений закон вирішує питання обчислення страхового стажу, набутого громадянами України в період роботи в РФ, Білорусі, Вірменії, Казахстані, Киргизстані, Таджикистані, Туркменістані, Узбекистані. Ця можливість була втрачена після виходу Росії і України з Угоди між державами-учасницями СНД про гарантії прав громадян цих країн щодо пенсійного забезпечення.

«Для визначення права на пенсію враховуватиметься страховий стаж, одержаний в інших країнах, навіть якщо з цією країною не укладено угоду щодо пенсійного забезпечення», - зазначають у Мінсоцполітики.

Для нарахування пенсії потрібно буде надати Пенсійному фонду документ, що підтверджує роботу за межами України. При цьому для визначення розміру пенсії будуть враховуватись лише внески/ЄСВ, сплачені в Україні, та стаж роботи, який людина напрацювала до 1 січня 2024 року, а час виходу на пенсію враховуватиме роботу як в Україні, так і за кордоном.

Читайте також: Близько 62% пенсіонерів в Україні отримують до 5 тисяч гривень на місяць

Ухвалений закон також передбачає, що при призначенні пенсії в Україні не зараховуватиметься робота на країну-агресора після 2014 року, зокрема, періоди військової служби у силових структурах, незаконних збройних чи воєнізованих формуваннях, судових або правоохоронних органах держави-агресора на тимчасово окупованих територіях, а також добровільне зайняття посад у незаконних органах влади.

Як повідомлялося, сьогодні, 25 квітня, Верховна Рада провалила голосування у першому читанні за законопроєкт № 9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення.