Мінсоцполітики представило для обговорення проєкт Стратегії демографічного розвитку до 2040 року

Міністерство соціальної політики спільно із широким колом представників експертного середовища розробило проєкт Стратегії демографічного розвитку до 2040 року і представило його для обговорення.

Про це повідомила пресслужба міністерства, передає Укрінформ.

«Війна суттєво посилила всі негативні демографічні тенденції, які спостерігались в нашій країні і до початку повномасштабного вторгнення. Наразі суспільство шукає різні шляхи вирішення цієї ситуації. Проте подолання цих трендів потребує не окремих точкових дій, а злагодженої скоординованої політики усіх органів влади із залученням суспільства та міжнародних партнерів, з подальшим визначення взаємоузгоджених між собою набору кроків», - йдеться в повідомленні.

Наголошується, що для вирішення зазначених завдань спільно із широким колом представників експертного середовища, залученням Інституту демографії та соціальних досліджень НАН України, органів влади, міжнародних партнерів Мінсоцполітики розробило проєкт Стратегії демографічного розвитку до 2040 року.

Її метою є забезпечення довгострокового відтворення населення України, зокрема, і в несприятливих умовах (війни, епідемії, бідність, економічні кризи, екологічні та техногенні катастрофи), здатності людей адаптуватись до змін із збереженням та/або поліпшенням ключових соціально-демографічних характеристик.

За даними міністерства, це високорівневий документ, який дає загальний опис проблем та цілей і завдань, спрямованих на їх вирішення. Після затвердження урядом проєкт стратегії буде доповнений детальним планом заходів, що забезпечить її узгоджену реалізацію всіма дотичними органами влади.

Реалізація стратегії розрахована на 2024–2040 роки. План заходів з її реалізації затверджуватиметься щодва роки, у ньому буде визначено завдання та заходи для їх виконання, відповідальні за їх виконання та індикатори виконання. На період активних бойових дій виключно орієнтовні, а не контрольні індикатори.

Читайте також: Держава має створити належні умови для повернення мігрантів - Лібанова

Зазначається, що відсьогодні починаються публічні консультації щодо обговорення цього проєкту. Мінсоцполітики запрошує експертів з різних сфер, громадськість, міжнародне співтовариство до коментування, надання пропозицій, додаткових аналітичних даних, які можуть посилити, підвищити якість документу та ефективність його реалізації.

Як повідомлялося, за оптимістичним прогнозом Інституту демографії та соціальних досліджень, у 2033 році в Україні в кордонах 1991 року проживатимуть не більше 35 млн людей.