У закладах інституційного догляду перебуває понад 27 тисяч дітей - перша леді

В українських закладах інституційного догляду та виховання на сьогодні перебуває 27,6 тисячі дітей, з них 22 тисячі мають батьків.

Такі дані навела дружина Президента Олена Зеленська під час презентації пілотного дослідження добробуту дітей в Україні після двох років повномасштабного вторгнення "Індекс майбутнього", повідомляє кореспондент Укрінформу.

"У цей складний час особливо важко дітям, які зростають без родини. Наразі в закладах інституційного догляду та виховання перебуває 27 606 дітей, 22 073 дитини при цьому мають батьків, не обмежених у батьківських правах. Так, Україна взяла курс на пріоритизацію сімейних форм виховання, але війна боляче вдарила по прийомних родинах", - сказала перша леді.

У нідерландському Утрехті відбулися заходи до другої річниці повномасштабного вторгнення РФ / Фото: Ірина Драбок, Укрінформ

За її словами, перед повномасштабним вторгненням в Україні проживало 7,5 млн дітей, зараз 2 млн з них стали вимушеними переселенцями і перебувають за кордоном. Крім того, Росія примусово вивезла з України понад 19 тис. дітей.

Читайте також: В Україні розроблять національний і регіональні плани розвитку сімейного виховання

"Життя з відчуттям постійної тривоги, постійної небезпеки - це забагато навіть для дорослої людини. Якщо казати про дитину, то війна - це вже іноді половина чи третина їхнього життя. І можна собі уявити, наскільки вона впливає на їхнє життя", - зауважила Зеленська.

Як повідомлялося, в Україні в межах проєкту «Адреса дитинства» Фундації Дружини Президента Олени Зеленської готуються до заселення 11 будинків для прийомних родин, які втратили житло внаслідок військових дій.