Що робити, якщо до вас залетів кажан або ціла колонія? Поради зоолога

Якщо це сталося у теплу погоду – випадкового гостя треба випустити, але з зимувальною колонією треба діяти інакше. Укрінформ дізнався у фахівців, як діяти, щоб не нашкодити цим тендітним і корисним створінням

Нетопир білосмугий також часто оселяється в будівлях

«То був не випадковий заліт тварин – вони вибрали собі «квартиру» для зимівлі в обшивці, оселилися там і могли б спокійно доспати до весни, весною – прокинутися і полетіти у своїх справах. Але там саме робили ремонт і через непоінформованість та негуманність людей сталося те, що сталося», – констатує дослідниця.

- То як у тій ситуації потрібно було правильно вчинити? – уточнила я у науковиці.

- Найоптимальніше – треба було припинити роботи, щоб не нашкодити тваринам. Далі – зв'язатися з фахівцями і, якщо є така можливість, зберегти це сховище до весни. Ви ж розумієте, як усе відбувається в природі? Жили собі кажанчики, шукали місце, де зимувати, знайшли. Вони ж усю зиму проводять у сплячці і для цього їм потрібні «квартири», де можна спокійно спати весь холодний період, не замерзнути і дожити до весни без харчування. Бо харчуються вони комахами, а зимою комах немає – весь час відсутності їжі вони проводять у сплячці. Ось цей вид – руді вечірниці, колонію яких винищили в Полтаві – можуть зимувати в будівлях, от вони шукають якесь порожнисте місце (це може бути і обшивка балкона чи стіни, якісь шви, конструкційні порожнини), а потім, коли стане тепло, вони самі звідти полетять.

ЯКЩО ВИ НАВІТЬ ПРОСТО ВВЕДЕТЕ В ІНТЕРНЕТІ ФРАЗУ: «ЗНАЙШОВ КАЖАНА» – ТАМ БУДУТЬ НЕОБХІДНІ ТЕЛЕФОНИ

- А якщо залишити зимувальну колонію на тому ж місці немає змоги, то що робити, до кого звернутися?

- В Україні зараз досить розвинена волонтерська мережа, яка зможе вам допомогти. Зокрема, ті тварини, які залишилися від понівеченої колонії, яких зібрали в Полтаві, поїхали до Харкова, до спеціалізованого реабілітаційного центру рукокрилих.

В Києві наразі такого великого центру немає, але цим точково займаються волонтери, наприклад, Команда порятунку тварин Києва – вони приймають дзвінки, виїжджають на виклики і зможуть відповісти на запитання, що робити з колонією. Наскільки я знаю, Харківський центр реабілітації рукокрилих теж консультує по всій Україні. Тобто, якщо ви навіть просто введете в пошуковику фразу: «Знайшов кажана» – там точно будуть необхідні телефони.

- Чи буває, що кажани великою колонією залітають у внутрішні приміщення? Не на зимівлю, як в описаній вами ситуації, а з якихось інших причин?

- Ситуації, коли тварини залітають великою купою до внутрішніх приміщень (квартир, балконів), також трапляються, хоча і не дуже часто. Це буває під час міграцій колоніальних видів. Найчастіше – наприкінці літа, на початку осені. Під час міграцій вони не дуже «розбірливі», де їм перечекати ніч або дві, і можуть помилково залітати всередину житлових приміщень. Наприклад, ви поїхали і залишили кватирку відкритою, повернулися – а у вас у квартирі купа кажанів. Це не означає, що вони збираються у вас жити, просто «помилися адресою», а назовні самостійно вибратися не можуть. Тоді оптимально зв'язатися з фахівцями і запитати, як це зробити найкраще, обережно зібрати колонію та випустити. Або ж, якщо у вашому місті є такі фахівці, запросити їх, щоб вони допомогли, розповіла Олена Годлевська

Потрібно розуміти, що коли тварини залітають у внутрішні приміщення, вони фактично опиняються в пастці. Зокрема, вид, який був знайдений в Полтаві, не дуже маневровий, і якщо вони через невеличку щілину потрапляють в квартиру, то вилетіти просто не можуть. Але, – наголошує зоологиня – це різні випадки - коли кажани випадково залітають до кімнат, і коли оселяються  в будинку, поза житловим простором. Якщо залетів до кімнати йому потрібна наша допомога, а якщо оселився поруч – наша дружність і добре ставлення.

ДО ПРИМІЩЕНЬ МОЖУТЬ ЗАЛІТАТИ І ПООДИНОКІ КАЖАНИ – ЧАСТО ЦЕ МОЛОДІ ТА НЕДОСВІДЧЕНІ АБО ОСЛАБЛЕНІ ТВАРИНИ

Підковик малий – один із двох видів підковоносих в українській фауні

Також до приміщень можуть помилково залітати і поодинокі кажани. За словами пані Олени, часто це трапляється з молодими та недосвідченими тваринами, особливо у другій половині літа та на початку осені. Взимку таке може трапитися з ослабленими тваринами або ж з такими, які невдало вибрали собі на зиму сховище або втратили його.

Олена Годлевська поділилася порадами, як діяти, якщо до вашого помешкання (квартири, балкона) випадково залетів кажан:

  • Перш за все, треба пам’ятати, що нічого страшного чи надзвичайного в такій ситуації нема. Кажани не атакують людей і потребують нашої дружності.

  • По-друге, якщо виникає необхідність взяти кажана на руки, робити це треба обережно і тільки в щільних рукавичках або ганчірочкою. Будь-яка дика тварина може захищати себе, коли її беруть до рук, може і вкусити.

  • Якщо поруч з кажаном є домашні тварини, які можуть спробувати впіймати його, заберіть їх з приміщення. Бо вони можуть поранити або вбити кажана, а великі види кажанів можуть вкусити кота/собаку.

  • Якщо кажан літає, зачекайте поки він сяде на якусь поверхню. Літаючого кажана неможливо спіймати у повітрі без ризику серйозно йому зашкодити. У жодному разі не намагайтеся збити тваринку – так її можна покалічити.

Нетопир білосмугий за розмірами менше навіть сірникової коробки
  • Обережно «ув’язніть» кажана – найоптимальніше: взяти простору ємність (наприклад порожню коробку з-під взуття) і накрити сидячу тваринку. Потім візьміть картонку та просуньте її між коробкою та поверхнею, на якій сидить кажан (стіна, підлога, стеля). Тримаючи картонку, м’яко переверніть коробку – кажан опиниться «ув’язненим» у коробці. Або ж обережно візьміть кажана до рук, обов’язково надівши товсті рукавички, та посадіть до коробки.
  • Якщо ви знайшли кажана у теплий період року, його можна випустити ввечері або вночі. Якщо він активний (активно переміщується по ємності), візьміть коробку, вийдіть на вулицю та відкрийте кришку, дозволивши тварині вилетіти.

  • Треба переконатися, що кажан полетів, а не сів на якусь поверхню (в межах досяжності котів).

  • Якщо кажан не активний, треба його «розігріти». Візьміть в руку (в рукавичці) та потримайте до моменту, коли він почне активно рухатися. Після чого звільніть його.

  • Якщо на вулиці мінусова температура, випускати кажана не можна – він не зможе знайти собі притулок і загине. В такому випадку обов’язково якнайшвидше (наприклад, протягом доби) зв’яжіться зі спеціалістами, про яких ми розповідали вище і передайте його під їхню опіку.

  • Поки кажан чекає передачі фахівцям (чим швидше, тим краще!), він може знаходитися у коробці. У коробку з кажаном треба покласти шматок тканини або ж повісити її на край коробки, щоб кажан зміг зачепитися за нього і влаштуватися в зручному для нього положенні. Коробку обов’язково слід закрити кришкою і закріпити її.

Кажан пізній - один з видів, який нерідко залітає всередину помешкань
  • Якщо коробка досить простора, всередину можна поставити невелику пласку ємність з водою. Або ж, узявши звірятко до рук (обов’язково в рукавичках!), запропонувати йому воду з шприца зі знятою голкою.
  • Не слід намагатися підгодувати кажана їжею «зі столу». Усі наші види кажанів живляться комахами і звичайні для нас продукти (хліб, яйця, м'ясо, фрукти тощо) вони не їдять. Зимою комах немає, тому період відсутності корму кажани переживають у сплячці, для якої їм потрібні певні температурні умови.

КАЖАН – ПО СУТІ ЦЕ МЕТЕЛИК З ВЕЛИКИМИ КРИЛАМИ. ДРІБНІ ВИДИ МОЖУТЬ ВАЖИТИ І ПО 7-8 ГРАМІВ
Нетопир лісовий (дорослі в середньому важать близько 8 грамів)

Як бачимо, причини через які до наших осель у гості залітають рукокрилі, можуть бути різні, але, треба пам’ятати, що в тому, що до вас залетів кажан, нічого страшного або небезпечного немає. Більше того, кажани – корисні тваринки, які тримають баланс у природі. Всі види, які мешкають в Україні – комахоїдні, вони харчуються комахами і споживають їх у величезній кількості, в тому числі комах-шкідників, які нищать наші поля та ліси, тобто кажани тримають контроль кількості комах-шкідників.

До того ж це дуже тендітні тваринки, і хоча розмах крил у них досить значний, але, по суті, це істота вагою 20 грамів (якщо говорити про руду вечірницю).