Директор ДБР - про «справу Мазепи»: Розслідування триває з січня 2022 року

Держбюро розслідувань розслідує провадження про незаконне відчуження земель Київської ГЕС, фігурантом якого є бізнесмен Ігор Мазепа, з січня 2022 року.

Про це заявив директор ДБР Олексій Сухачов на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Провадження розслідує ДБР із січня 2022 року. Нам передали розслідування за фактом заволодіння земель та гідротехнічних споруд на території Київської області, яке з 2014 року розслідувалося різними органами досудового розслідування. До схеми у тому числі причетні посадовці Держгеокадастру та інші чиновники, які є суб’єктами ДБР. Саме тому наш правоохоронний орган і займається розслідуванням цього провадження», - пояснив він.

За словами Сухачова, слідчі ДБР провели великий об’єм слідчих дій та експертиз, які дали змогу довести причетність до цієї оборудки не лише місцевих чиновників та посадовців Держгеокадастру Київщини, а й відомих бізнесменів, забудовників.

Читайте також: «Фактично безальтернативний арешт»: бізнесмен Мазепа назвав заставу в ₴349 мільйонів непідйомною

«Документально підтверджена незаконна забудова та приватизація понад 7 гектарів. Робота не зупиняється і наразі вживаються заходи щодо доведення причетності цих осіб до заволодіння близько 300 гектарів землі орієнтовною вартістю 1,1 млрд грн», - зазначив Сухачов.

Водночас він наголосив, що суб'єктами ДБР «є злочинці, а не прізвища».

«Наші фігуранти - це громадяни, які порушили закон заради особистої вигоди. Україна - правова держава, і кожен має право на захист. Але не можна підмінювати поняття і прикривати злочини химерними звинуваченнями у переслідуванні бізнесу. Це тим більше небезпечно під час повномасштабної агресії РФ проти України», - наголосив він.

Директор ДБР нагадав, що відомство веде багато справ, у яких фігурують відомі бізнесмени та компанії. Він згадав, зокрема, справи про розкрадання коштів вкладників банку «Фінанси та кредит» у обсязі понад 1,4 млрд грн, основним фігурантом якої є бізнесмен Костянтин Жеваго, щодо Полтавського турбомеханічного заводу, щодо заступника голови Федерації профспілок України тощо.

Читайте також: Суд відправив брата бізнесмена Мазепи під арешт, застава - ₴44 мільйони

Як повідомлялося, 18 січня засновника інвестиційної компанії Concorde Capital Ігоря Мазепу затримали під час проходження українсько-польського кордону у пункті пропуску «Шегині».

У Державному бюро розслідувань зазначили, що бізнесмен затриманий за фактом протиправного заволодіння землями, на яких розташовані гідротехнічні споруди об'єкта критичної інфраструктури - Київської ГЕС. За даними слідства, фігурант є організатором цієї оборудки.

У різних регіонах України правоохоронці затримали також трьох інших учасників злочинного угруповання, зокрема брата організатора.

У ДБР зазначили, що злочинну організацію, яка протиправно заволоділа понад 7 гектарами земель, де розташовані гідротехнічні споруди Київської ГЕС, викрили наприкінці листопада минулого року. Встановлено, що входили до неї майже 20 осіб.

У компанії Concorde Capital відкидають звинувачення.

Ігор Мазепа заявив, що не розуміє причин свого затримання, бо рішення про виділення земельних ділянок він не приймав.