Через прийняття російського громадянства ВРП припинила відставку двох суддів

Вища рада правосуддя припинила відставку суддів Тамари Міщенко та Наталії Купавської у зв’язку з набуттям ними громадянства Російської Федерації.

Рішення ухвалено на засіданні ВРП 18 січня, повідомляє кореспондент Укрінформу.

Як зазначила член ВРП Ольга Попікова, доповідаючи з цього питання, від Служби безпеки України отримано лист щодо наявності подвійного, множинного громадянства у суддів України у відставці Наталії Купавської і Тамари Міщенко.

"Встановлено додаткову інформацію щодо призначення Купавської Наталії Михайлівни та Міщенко Тамари Михайлівни суддями так званого Запорізького обласного суду Російської Федерації, і вказану інформацію розміщено на офіційному сайті президента Російської Федерацїі", - сказала Попікова.

Читайте також: Вища рада правосуддя торік звільнила 325 суддів

Вона повідомила, що ці особи були звільнені у відставку з посад суддів Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області рішенням ВРП від 14 вересня 2021 року.

За рішення припинити відставку судді Тамари Міщенко у зв’язку з набуттям нею громадянства іншої держави проголосували 16 із 16 присутніх членів ВРП. “Копію цього рішення надіслати до Пенсійного фонду України”, - оголосив голова ВРП Григорій Усик.

Аналогічне рішення члени ВРП ухвалили і щодо Наталії Купавської.

Як повідомляв Укрінформ, у грудні минулого року Верховна Рада ухвалила закон щодо удосконалення процедур суддівської кар’єри, яким, зокрема, визначено основні критерії доброчесності та компетентності суддів.