Припис про обов’язкове членство адвокатів у Національній асоціації перевірять у КСУ

Конституційний Суд перевірить на конституційність законодавчий припис щодо обов’язкового членства адвокатів у Національній асоціації адвокатів України.

Як передає Укрінформ, про це інформує пресслужба КС.

Як зазначається, Перший сенат 17 січня на відкритій частині пленарного засідання у формі письмового провадження розглянув справу за конституційною скаргою В’ячеслава Плескача.

Під час пленарного засідання суддя-доповідач у справі Віктор Кичун повідомив, що суб’єкт права на конституційну скаргу звернувся до КС з клопотанням перевірити на конституційність приписи частини шостої статті 45 закону "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" від 5 липня 2012 року № 5076–VI.

Відповідно до оскаржуваних приписів закону, з моменту державної реєстрації Національної асоціації адвокатів України її членами стають всі особи, які мають свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю. Інші особи стають членами Національної асоціації адвокатів України з моменту складення присяги адвоката України“.

Зі змісту конституційної скарги вбачається, що В’ячеслав Плескач 9 червня 2020 року отримав свідоцтво про право на зайняття адвокатською діяльністю і відповідно до частини шостої статті 45 Закону став членом Національної асоціації адвокатів України.

У червні 2021 року автор клопотання звернувся до суду з позовом до Держави України, в особі Головного управління Державної казначейської служби України в Полтавській області про стягнення моральної шкоди, завданої йому державною політикою, законодавчою і регуляторною діяльністю держави.

Скаржник вимагав стягнути моральну шкоду за примусове, поза його волею, набуття ним на підставі частини шостої статті 45 закону членства в Національній асоціації адвокатів України, політика якої суперечить його власним професійним переконанням та цінностям.

Суди першої та апеляційної інстанцій відмовили в задоволенні його позову. Верховний суд відмовив Плескачу у відкритті касаційного провадження у зв’язку з малозначністю справи.

Суб’єкт права на конституційну скаргу стверджує, що передбачене приписами частини шостої статті 45 закону обов’язкове і безальтернативне членство всіх адвокатів в Національній асоціації адвокатів України є порушенням його конституційного права на свободу об’єднання громадян в громадські організації та свідчить про невідповідність цих оскпржуваних приписів закону частинам першій та четвертій статті 36 Конституції.

Читайте також: КСУ перевірить конституційність обмеження максимального розміру пенсії

Дослідивши матеріали справи на відкритій частині пленарного засідання, КС перейшов до закритої частини для ухвалення рішення.