Медіарух заявляє про системний тиск на незалежних журналістів та розслідувачів

Журналісти та медіа, учасники Медіаруху, закликають Президента Володимира Зеленського рішуче засудити кампанію тиску на незалежних журналістів і розслідувачів та взяти під свій контроль розслідування злочинів проти медійників.

Про це йдеться у заяві Медіаруху, яку оприлюднило видання "Детектор медіа", повідомляє Укрінформ.

"Анонімні телеграм-канали, які публічно декларують, що працюють на владу і постійно її захищають, та сайти-сміттярки вже системно переслідують незалежні медіа та журналістів-розслідувачів, влаштовуючи їм провокації в реальному житті. Невідомі агресори намагаються виставити українських журналістів "ворогами народу", російськими агентами, особами, що мають наркозалежність, та дискредитувати їхню професійну роботу", – йдеться у заяві.

Медійники зазначили, що за останні кілька днів відбувалися атаки на журналіста проєкту "Наші гроші" Юрія Ніколова, на Bihus.Info, а до того – на "Детектор медіа", "Українську правду", NV, "Цензор", "Бабель", "Лігу.net".

Крім того, у заяві зауважили, що окрім провокацій і спроб дискредитації, відбувається стеження, прослуховування телефонних розмов та порушення права журналістів на приватне життя – і все це з метою тиску на незалежні медіа.

Учасники Медіаруху вважають, що всі ці дії є злочинами, які потребують оперативної реакції з боку правоохоронних органів, і всі вони завдають шкоди майбутньому України як демократичної держави.

Вони закликають правоохоронні органи зважити на серйозність ситуації та оперативно встановити і притягнути до відповідальності людей, причетних до організації цих переслідувань і атак на журналістів.

"Захистити свободу слова і припинити провокації проти журналістів – в інтересах керівництва держави, адже анонімні телеграм-канали, ймовірно, причетні до організації цих провокацій, прямо називають їх помстою за критику влади, зокрема президента", – йдеться в заяві.

Також учасники Медіаруху закликають наших міжнародних партнерів виступити на захист переслідуваних журналістів. На їхнє переконання, лише громадський контроль гарантує непохитність дотримання принципів демократії, верховенства права та ефективної боротьби з корупцією.

Читайте також: На Полтавщині депутату вручили підозру в погрозі вбивством журналістці

Як повідомлялося, 16 січня керівник проєкту журналістських розслідувань Bihus.Info Денис Бігус записав заяву щодо оприлюднення в мережі провокативного відео про вживання його співробітниками заборонених речовин та заявив про незаконне спостереження і прослуховування. Також він повідомив про кадрові зміни.

15 січня журналіст-розслідувач Юрій Ніколов заявив про залякування: невідомі намагалися 14 січня потрапити до його квартири, налякали його матір та сусідів, а на дверях залишили наліпки з написами "ухилянт", "зрадник".

Після інциденту пост про це опублікував телеграм-канал "Карточный Офис", в якому повідомлялося, що це нібито військові приїхали, щоб передати журналісту повістку. Майже одночасно провокативний допис про Ніколова поширили телеграм-канали "Вертикаль" та "Джокер".