Катар готовий долучитися до повернення цивільних заручників з РФ - Лубінець

Катар готовий долучитися як посередник до процесу повернення українських цивільних заручників, які були депортовані до Росії або перебувають на тимчасово окупованих територіях України.

Про це повідомив уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець в ефірі телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«Катар готовий брати участь у поверненні не лише українських дітей, а й цивільних заручників. Про це я вже можу сказати. У нас відбувалися неодноразові спілкування. Єдине що - дітей нам вдавалося повертати не такими темпами, як ми б хотіли. Дітей набагато більше. Але ми працюємо. У нас багато зараз окремих історій в роботі», - сказав омбудсмен.

Водночас він наголосив, що особи, які перебувають у Росії або на окупованих територіях і хочуть повернутися в Україну, або ж їхні родичі мають подати відповідне звернення до Офісу омбудсмена, адже лише воно дає юридичні підстави займатися фізичним поверненням людей.

Читайте також: Україна налагоджує взаємодію з Грузією, аби повернути депортованих Росією громадян

Як повідомлялося, раніше Лубінець заявив, що до процесу повернення українця Богдана Єрмохіна, якого незаконно вивезли з тимчасово захопленого Маріуполя у РФ, були долучені посередники - Катар і ЮНІСЕФ.

19 листопада Богдан Єрмохін повернувся в Україну. У неділю йому виповнилося 18 років.

Фото: Омбудсман України