СБУ розслідує понад тисячу проваджень про катування російськими військовими цивільних

Слідчі Служби безпеки України від початку повномасштабної війни здійснюють досудові розслідування у більш як тисячі проваджень про катування, тортури, побої та інші насильницькі дії, вчинені російськими військовими стосовно цивільних.

Як передає Укрінформ, про це ідеться у відповіді СБУ на інформаційний запит Центру прав людини ZMINA.

"За фактами жорстокого поводження військовослужбовцями РФ з цивільним населенням (катування, тортури, побої, та інші насильницькі дії) – розслідується понад 1 тисяча кримінальних проваджень", – вказано у відповіді.

З них 453 провадження відкриті за фактами катування і тортур, вчинених над цивільним населенням на території Миколаївської, Херсонської, Запорізької, Донецької та Луганської областей.

За фактами порушення законів і звичаїв війни від початку повномасштабного вторгнення російських військ слідчі СБУ здійснюють розслідування загалом у межах понад 57 тисяч кримінальних проваджень.

Читайте також: Полковникові ФСБ заочно повідомили про підозру в катуванні жителів Херсонщини

Як повідомлялося, незалежна міжнародна слідча комісія ООН зібрала докази того, що російські військові та загарбницька псевдовлада не надавали медичну допомогу українцям після катувань, імітували їхню страту і застосовували до затриманих невідомі речовини, що призводило до смертельних випадків.

Деякі незаконно утримувані загарбниками громадяни не витримували тортур і вчиняли самогубство.

Фото: ZMINA