В Україні організовують акцію з прибирання на заповідних територіях

Фото

Гуманістичний рух UAnimals 16-17 вересня проведе Всеукраїнський марш прибирання у п’яти національних парках і заповідниках, аби запобігти загибелі тварин через засмічення та екоцид, спричинені повномасштабним вторгненням Росії.

Про це йдеться у переданому Укрінформу пресрелізі UAnimals.

«Всеукраїнський марш прибирання ― це наш спосіб подбати про тварин, які опинились під загрозою. Після підриву Каховської ГЕС оголились пляжі, повні сміття, в якому плутаються тварини та страждають. Досі гектари територій забруднені пластиком, який тварини їдять і помирають. Також багато парків, віддалених від зони бойових дій, засмічені та потребують уваги. Ми маємо взятись і очистити ці парки. А також звернутись до світової спільноти з закликом покарати Росію за екоцид і допомогти Україні впоратись», - зазначив засновник UAnimals Олександр Тодорчук.

Захід відбудеться у чотирьох національних природних парках, а саме: у «Голосіївському» в Києві, у «Бузькому гарді» у Миколаївській області, у «Гуцульщині» на Івано-Франківщині, в «Ужанському» в Закарпатській області. Також масове прибирання заплановано у національному заповіднику «Хортиця» у Запоріжжі.

Читайте також: У Херсоні зоозахисники надають безкоштовну ветдопомогу

Долучитися до акції можуть активісти кожного міста, ознайомившись з детальною інформацією.

Марш організовано в межах міжнародної кампанії #StopEcocideUkraine, ініційованою UAnimals у 2022 році. Кампанія має на меті сприяти притягненню Росію до відповідальності за злочини екоциду в Україні.

Читайте також: Буковина прихистила понад 100 врятованих собак і котів з Херсонщини

Як повідомлялося, за інформацією Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, через війну вражено 20% природоохоронних територій. Понад 23 000 тонн парникових газів потрапили в атмосферу через пожежі внаслідок ворожих обстрілів. Від бойових дій постраждали 600 видів тварин та 750 видів рослин, а в українській частині Чорного моря загинули 120 дельфінів.

Читайте також: ₴100 тисяч на порятунок їжаків: зоозахисники відкрили грант у пам’ять про французького журналіста

Викиди забруднювальних речовин виявилися катастрофічними, загальні збитки вже сягнули 4,2 млрд доларів. Ця сума наразі не враховує прямі збитки, завдані внаслідок підриву російськими окупантами Каховської ГЕС.