У Лаврі вперше відбувся молебень за Івана Мазепу

Фото, відео

У Всіхсвятській церкві у Києво-Печерській лаврі з нагоди 325-річчя освячення відбувся молебень за гетьмана Івана Мазепу, коштом якого побудовано храм.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Отець Георгій Коваленко нагадав, що церква Всіх Святих побудована у 1698 році. А у 1708 році на гетьмана Мазепу російська церква наклала анафему. Утім, окрім неї, церковне прокляття не визнав ніхто.

"Мазепу відспівували священники Константинопольської церкви в Бендерах (Молдова - ред.), де його і поховали. Українці молилися за Мазепу на початку 20 ст. Зокрема, на Софійській площі відбувалося вшанування пам'яті гетьмана. Українці в тодішній Польщі - у Польській православній церкві - у 1933 році також правили панахиду. Помини Мазепи відбувалися й до Незалежності України - одразу коли відродилася Українська автокефальна православна церква, і далі, під час Незалежності", - розповів священник.

Виконувач обов'язків намісника Свято-Успенської Києво-Печерської лаври архимандрит Авраамій підкреслив, що молебень за Мазепу є історичною для Лаври подією.

"Завдяки тому, що відновлюється історична справедливість у стінах Свято-Успенської Києво-Печерської лаври з благословіння нашого предстоятеля, Митрополита Київського і всієї України Епіфанія, звучатиме молитва за упокій душі ктитора - гетьмана Івана Мазепи. Це започаткує традицію, коли у повсякденних лаврських молитвах звучатимуть імена ктиторів, котрі вклалися в розбудову Лаври", - сказав він.

Своєю чергою міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко також наголосив на важливості збереження пам'яті про історичну постать, яка багато зробила не лише для Лаври, а й для Софійського собору.

"І, на мій погляд, вшанування пам'яті людини, яка берегла українську спадщину, напрочуд важлива", - сказав очільник МКІП.

Іван Мазепа (1639 - 1709) - український гетьман, меценат. Він фінансував церковне та цивільне будівництво в Києві, Чернігові, Батурині, Переяславі, Глухові. Його коштом збудовані Києво-Могилянська академія, Миколаївський собор і Трапезна церква Пустинно-Микільського монастиря в Києві, Братська Богоявленська церква на Подолі, дзвіниця Софійського собору, Онуфріївська вежа — церква Києво-Печерської лаври, Чернігівський колегіум, Воскресенська церква в Батурині, Трапезна церква Мгарського монастиря в Лубнах, церква Святителя Іоанна Хрестителя в Рильську тощо. Мазепа дарував церквам дорогоцінні речі, зокрема Пересопницьке Євангеліє, на якому тепер складає присягу Президент України.

Читайте також: Російська наука намагалась всіляко принижувати внесок Мазепи в історіюТкаченко

Мазепа прагнув розширити автономію Гетьманщини. Під час Північної війни він уклав угоду зі шведським королем Карлом ХІІ, за якою Швеція мала забезпечити звільнення України з-під влади Москви за допомогу українців у війні проти московитів. Після поразки в Полтавській битві у червні 1709 р. Мазепа відступив у Бендери, де помер у ніч проти 22 вересня того ж року.

Богослужіння з нагоди 325-річчя освячення храму у день Всіх святих / Фото: Кирило Чуботін

За розпорядженням царя Петра І Російська православна церква оголосила анафему Іванові Мазепі.

Як повідомляв Укрінформ, комісія Міністерства культури та інформаційної політики з приймання-передачі державного майна завершила роботу та підписала із Національним заповідником “Києво-Печерська лавра” акт, яким підтвердила передачу державного майна у користування заповідника.

Національний заповідник "Києво-Печерська лавра" оголосив про розірвання договору про оренду з Українською православною церквою московського патріархату з 29 березня 2023 року, проте тривалий час невідомі особи зачиняли приміщення Лаври зсередини та перешкоджали початку діяльності комісії з інвентаризації майна.