Чат-бот «ТурБОТА» створений для переселенців з урахуванням ідентичності - правозахисник

Чат-бот “ТурБОТА” створений для внутрішньо-переміщених осіб, з урахуванням їхньої етнічної та релігійної ідентичності.

Про це під час пресконференції в Укрінформі розповів голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, член Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Він зауважив, що в Україні досі було відсутнє інформаційне джерело, яке б могло дати якнайповнішу необхідну для внутрішньо-переміщених осіб інформацію, у тому числі, з урахуванням їхньої етнічної та релігійної ідентичності.

“Тому КРЦ ініціює спільно з державними органами, в компетенції яких перебуває це питання, спосіб допомоги людям, які опинилися в новому населеному пункті. Ми хочемо їх максимально поінформувати та задовольнити базові потреби кожного. Окрім того, ми хочемо допомогти зберегти свою ідентичність представникам корінних народів України та нацменшин. Тож у пригоді стане ТурБОТА – чат, який піклується про ВПО”, - зауважив Барієв.

За його словами, наразі чат-бот розроблений для чотирьох міст: Києва, Львова, Івано-Франківська та Чернівців. Надалі планується збільшувати кількість населених пунктів, де він працюватиме.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Подворняк зазначила, що перший розділ чат-бота містить інформацію про те, як отримати статус ВПО, які документи для цього потрібні, контакти ЦНАПів у тому чи іншому місті. Наступні розділи - “Гуманітарна та грошова допомога”, “Підтримка підприємців ВПО”, де зібрані міжнародні та державні програми підтримки.

“У розділі “Вакансії для ВПО” ми говоримо не лише про загальновідомі сайти роботи. Ми знайшли групи у соцмережах, завдяки яким людина може знайти роботу в конкретному місті. У розділі “Освіта” зібрали інформацію про різні освітні заклади, починаючи від садочків, шкіл, університетів, розділили їх за районами в тому чи іншому місті. Також тут є адреси, телефони, сайти навчальних закладів”, - розповіла менеджерка КРЦ.

Вона підкреслила, що розділ “Харчування” розроблений із врахуванням особливих потреб, які можуть бути у внутрішньо-переміщених осіб. Він містить адреси магазинів, ресторанів, які готують вегетаріанські страви, кошерну їжу, халяль. Також чат-бот містить розділи “Місцеві пам’ятки та відпочинок”, “Корисні групи для ВПО”.

“Коли приїжджаєш у нове місто, важко знайти групу за інтересами. Ми контактували із мешканцями тих чи інших міст і виокремили групи у Телеграмі, Вайбері та Фейсбуці”, - зауважила Подворняк.

Ще однин розділ – “Культові місця і споруди”.

“Тут ми даємо інформацію про мечеті, синагоги, римо-католицькі церки, культурні центри. Тобто йдеться про те, як допомогти зберегти свою ідентичність”, - зауважила вона.

І остання категорія – “Опитувальник порушень прав людини окупантами”.

Читайте також: У місцях компактного поселення в Україні проживають понад 100 тисяч переселенців – Лубінець

Як зазначила Подворняк, його розробили юристи КРЦ, аби зібрати інформацію про порушення прав людини російськими загарбниками та воєнні злочини рф.

За її словами, плакати із QR-кодом, за яким можна знайти чат-бот “ТурБОТА”, розмістять на сітілайтах, бордах, наліпках у чотирьох зазначених містах.

Як повідомлялося, під час дії воєнного стану внутрішньо переміщені особи можуть отримувати медичну допомогу за місцем фактичного перебування без укладення декларації.